La 8 octombrie 1939, a fost lansat Radio Basarabia, primul post de radio din Chișinău inaugurat de Societatea Română de Radiodifuziune, care avea menirea să combată propaganda rusească, antiromânească, în teritoriul dintre Prut și Nistru.
Radio Basarabia dispunea de trei studiouri dotate cu cea mai modernă aparatură. Studioul mare era destinat orchestrelor simfonice, corurilor, fanfarei și operei, studioul mijlociu – pentru muzică de cameră și soliști, iar studioul mic era alocat conferențiarilor și crainicilor.
În 1940, sovieticii au împușcat toți angajații care se aflau la moment în incinta radioului și i-au aruncat în fântâna din curte, iar clădirea a fost aruncată în aer în 1941 de către trupele sovietice aflate în retragere, de rând cu majoritatea clădirilor importante din Chișinău.
Radio Basarabia a fost relansat la 1 decembrie 2011 cu denumirea Radio România Chișinău.
În momentul de față, Radio Chișinău, prin conținutul editorial respectă și oglindește relația României cu Republica Moldova pe, cel puțin, două coordonate majore și anume:
– afirmarea caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții, realități, care nu pot fi eludate sau negate;
– dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Radio Chișinău emite exclusiv în limba română, iar prin aceasta împlinește condiția unui avanpost al promovării valorilor naționale românești lingvistice, culturale, istorice, spirituale, într-un spațiu, în care funcționează încă, o controversă identitară prin raportul disputat – românesc/moldovenesc.