Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, aflaţi în vizită în SUA, vor semna joi şi vineri, la Washington, două acorduri esenţiale pentru viitorul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, a anunţat joi ambasadorul american la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în discursul său susţinut la Bucharest Forum 2020.
Potrivit lui Zuckerman, ministrul Nicolae Ciucă şi omologul său american Mark Esper, şeful Pentagonului, vor semna o foaie de parcurs bilaterală la nivelul apărării pentru perioada 2020-2030, în vreme ce ministrul Virgil Popescu va iniţia cu secretarul Energiei un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear în procesul de construcţie a două reactoare noi la instalaţia nucleară Cernavodă din România, notează caleaeuropeana.ro.
„Sunt la Washington, unde finalizăm câteva chestiuni care vor consolida legăturile între naţiunile noastre măreţe”, a spus Zuckerman, subliniind rolurile de lider şi viziunile preşedintelui Donald Trump şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că ambele acorduri se regăsesc în declaraţia prezidenţială Trump – Iohannis semnată în august 2019 la Casa Albă.
„Ministrul Popescu se va întâlni mâine cu secretarul Energiei pentru a iniţia un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear în procesul de construcţie a două reactoare noi la instalaţia nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică şi energetică româno-americane”, a precizat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, Virgil Popescu se va întâlni cu preşedintele Exim Bank, Kimberly Reed, pentru a agrea un memorandum de înţelegere vizând finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi a altor proiecte din România.
„Pachetul de finanţare este cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată de România şi este un indicator al încrederii pe care SUA îl au în partenerul şi aliatul său de lungă durată. (…) Vom vedea România asumându-şi rolul meritat de lider în Europa”, a mai completat Adrian Zuckerman.
Totodată, secretarul de stat al SUA, Mike T. Esper, a subliniat că Statele Unite sunt mândre să aibă România drept „aliat statornic”, mai ales că de-a lungul anilor, legătura dintre „cele două națiuni a fost tot mai puternică”.