Reacția instituției vine după ce ieri, Jurnal TV a publicat un răspuns oficial oferit de Inspectoratul General al Poliției Române în care se menționează că Vlad Plahotniuc, în perioada august-septembrie, „nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova”.
MAI susține că jurnaliștii au interpretat greșit răspunsul Inspectoratului General al Poliției Române, iar demersurile respective ar fi fost făcute prin canalul securizat de legătură SIENA al Europol. „Ministerul Afacerilor Interne reiterează despre faptul că informațiile prezentate în luna septembrie 2020 despre demersurile transmise autorităților din România sunt oficiale și veridice, la fel și despre informațiile recepționate prin canalele speciale de comunicare. Pe parcursul zilei de ieri, JurnalTv și Jurnal.md a publicat o știre la același subiect, care încalcă normele deontologice, nefiind respectate regulile de prezentare a informațiilor veridice și verificate și fără a publica poziția MAI, care a fost exprimată imediat la solicitarea jurnalistului. În urma comunicărilor avute cu instituțiile responsabile din România, inclusiv cu Inspectoratul de Poliție, am fost informați despre faptul că postul de televiziune Jurnal Tv a interpretat răspunsul la solicitarea expediată și respectiv a publicat o știre falsă, care a generat alte știri. Mai exact, Poliția Română a răspuns la întrebarea dacă autoritățile din Moldova au comunicat prin intermediul Biroului Interpol și Inspectoratului de Poliție Română, iar răspunsul a fost nu, pentru că comunicarea care a avut loc prin alte canale specializate, mai exact demersurile au fost făcute prin canalul securizat de legătură SIENA al Europol”, mai scrie în reacția Ministerului de Interne de la Chișinău.
În context, menționăm că în comunicatul publicat de MAI pe 30 septembrie 2020 se vorbește „despre mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL” și nu se pomenește nimic despre canalul securizat de legătură SIENA al Europol. „Ministerul Afacerilor Interne comunică despre căutarea cetățeanului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, următoarele: din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a acestuia. Ca urmare a plasării acestuia în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state. De asemenea au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse. Astfel, despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc informăm opinia publică că MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public ”, scria atunci instituția.
Pe 27 septembrie, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a declarat că Vlad Plahotniuc ar fi părăsit SUA și, din 10 septembrie, s-ar afla la Istanbul, Turcia. Acolo unde s-ar fi întâlnit zilnic „cu politicieni și mediatori moldoveni de-ai lui Dodon pentru a influența procesele politice” din Republica Moldova.
Ulterior, președintele Igor Dodon a dat asigurări că el și MAI-ul au „comunicat foarte intens cu organele de drept din România despre locul aflării lui Plahotniuc”. Totodată, șeful statului a dat de înțeles că Bucureștiul nu ar fi cooperant în procesul de capturare a oligarhului.