Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a dat de înțeles că atât vinurile, cât și alte produse din Republica Moldova nu sunt solicitate pe piața din UE, astfel încât piața rusă este singura salvare pentru producătorii basarabeni.
Potrivit liderului de la Kremlin, Moscova vede ce se întâmplă acum în Republica Moldova și cunoaște necesitățile populației de acolo, atât în ceea ce privește democrația, cât și în ce ceea ce privește dezvoltarea economiei.
„Cine cumpără vinul moldovenesc? În Franța se cumpără vinul moldovenesc? Cine are nevoie de acesta pe piața europeană, ei cu vinul lor nu au ce face. Acolo, la transportarea producției vinicole dintr-o țară în altă chiar și spațiul Uniunii Europene, agrarienii se opresc pe drum și aruncă totul, varsă vinul în câmp deschis”, a declarat Vladimir Putin.
Mai mult, președintele rus susține că nu este vorba doar de vinul moldovenesc și că, în general, toate ramurile economice din Republica Moldova sunt dependente de Federația Rusă. „Și alte ramuri economice sunt atât de dependente de Rusia, încât pur și simplu nu pot exista în mod normal. În orice caz, deocamdată, nicăieri, în afară de piața rusească, aceste produse nu sunt solicitate”, a mai menționat Putin.
Totodată, liderul de la Kremlin s-a implicat direct în politica internă a Republicii Moldova, lansând săgeți electorale. „Noi contăm pe faptul că și la alegerile care vin poporul moldovenesc va aprecia eforturile actualului președinte (n. red: Igor Dodon) privind apropierea Republicii Moldova de Rusia”, a mai subliniat Vladimir Putin într-o conferință de presă.
Declarațiile președintelui rus nu corespund realității, întrucât datele oficiale arată că peste 65% din exporturile R. Moldova sunt orientate pe piața UE, România fiind principalul partener comercial.
În primele 9 luni ale anului 2019, atât volumul exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Mai mult, produsele vinicole moldovenești au cucerit noi piețe de desfacere, astfel harta exporturilor s-a extins cu câteva regiuni, inclusiv de pe alte continente.