La Chişinău a fost lansat primul serviciu de închiriat trotinete, o soluţie alternativă şi ecologică pentru deplasarea rapidă şi comodă pe distanţe scurte în oraş. În acest fel eviţi traficul, dar şi reduci emisiile de bioxid de carbon.
Primul pas pe care trebuie să îl faci ca să poţi încheria o trotinetă electrică în Chişinău este să te înregistrezi pe site-ul http://iride.md şi să întocmeşti un formular.
„Odată ce a primit e-mailul şi sms de verificare, utilizatorul este confirmat drept membru activ al website-ului, el îşi poate suplini contul cu o sumă anumită de bani, după care se apropie la una din cele două locaţii operaţionale actualmente şi solicită să soluţioneze una din trotinete”, a declarat coordonatorului proiectului Marin Roșcovan, pentru TVR Moldova.
Un minut cu trotineta costă un leu şi 50 de bani. Ca să o închiriezi pentru opt ore trebuie să scoţi din buzunar 240 de lei. După o săptămână de la lansare, iniţiatorii proiectului spun că au rezultate bune.
„Sâmbăta şi duminica au fost date în chirie şi 30 de trotinete pe care le avem în gestionare. Reacţia oamenilor a fost foarte pozitivă. Scopul este de a educa populaţia despre existenţa transportului alternativ şi pe viitor intenţia este de a dezvolta o aplicaţie, de a mări parcul de trotinete, este de a introduce trotinetele electrice ca o alternativă viabilă”, a mai spus Roșcovan.
Cu problema parcării neregulamentare a mașinilor pe trotuare se ciocnesc zilnic cei care folosesc trotinetele electrice sau bicicletele.
„Nu avem reglementări foarte bune, pe unde avem voie sau nu să mergem, şi oamenii nu întotdeauna sunt destul de receptivi. Când, de exemplu, merg pe pista de biciclete şi trotinete şi ei stau exact în mijlocul drumui și nu vor să se dea la o parte. Am atenţioant un şofer că a parcat neregulamentar şi el a spus că nu are treabă şi din urmă a venit un poliţist şi a zis că domnişoara are dreptate”, a spus Tatiana, o tânără care deține o trotinetă.
Circulaţia pe trotineta electrică este reglementată în doar câteva state europene. În Franţa este interzisă circulatia pe trotuare. Codul rutier, special modificat pentru acest mijloc de transport, este foarte strict şi prevede amenzi de până la 1.500 de euro pentru cei care încalca regulile.
Autorităţile franceze au impus şi limite de viteză de 25 km/oră, vârsta minimă la 12 ani, lumini obligatorii în faţă şi în spate, sistem de frânare şi avertizor sonor. Este interzis vorbitul la telefon de pe trotinetă şi purtarea căştilor audio în timpul condusului. Circulația este permisă doar pe pistele de biciclete sau pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 km/oră.