Ambasada României la Chișinău nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și a venit cu mai multe precizări în acest sens.
„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, a explicat Ambasada României în Republica Moldova.
Amintim că reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova au condamnat vehement declarațiile Ambasadei României la Chișinău cu privire la eroii români, care potrivit rușilor ar avea menirea să-i justifice pe „criminalii naziști” la o „dată sacră”, când s-au împlinit 75 de ani de la „victoria coaliției anti-Hitler împotriva nazismului”, în care, „ar fi bine să le reamintim partenerilor români că strămoșii lor antifasciști au luptat cu vitejie ”.
S-a întâmplat după ce vineri, 23 octombrie 2020, Ambasada României la Chișinău a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. La eveniment, ambasadorul Daniel Ioniță, a amintit că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.