Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o expoziție de carte care redă cultura europeană a secolului al XVIII-lea. Secţia „Carte veche şi rară” găzduieşte 15 exemplare valoroase din ediţii deosebit de rare ale autorilor celebri precum Voltaire, Rousseau sau Dimitrie Cantemir.
Au fost expuse doar cărţi din secolul al XVIII-lea pentru a reda perioada deosebită a Iluminismului. Una dintre verigile acestui curent umanist al Renaşterii a fost axat pe educaţie.
Un rol aparte îi revine unui volum reprezentativ, care este şi cel mai vechi din această expoziţie, „Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir, tipărită în anul 1746. Cartea a făcut parte şi din colecţiile primei biblioteci deschise la Chişinău în anul 1832.
„Iată că şi cultura românească în secolul al XVIII-lea a fost marcată de una dintre personalităţile de vază, care s-a manifestat şi pe plan european, este vorba de Dimitrie Cantemir. În expoziţie este expusă o lucrare „Descrierea Moldovei”, scrisă în limba germană în 1746, la solicitarea Academiei din Berlin”, a declarat șefa secției „Carte veche și rară” a BNRM, Veronica Cosovan, pentru TVR Moldova.
Secolul al XVIII-lea a cunoscut o dezvoltare rapidă în domeniul matematicii şi fizicii. Un loc aparte din cele trei ale expoziţiei este dedicat acestora, întrucât operele savanţilor au stimulat o revoluţie în ştiinţele exacte.
„Este vorba de compartimentul ştiinţa istoriei, un alt compartiment este dedicat ştiinţelor exacte, cărţi din matematică, trigonomie şi fizică şi o secţiune este dedicată personalităţilor notorii europene”, a mai adăugat Cosovan.
Cărţile rare pot fi văzute de cititori până la sfârşitul lunii octombrie.