Reacția disproporționată la declarația nevinovată a președintei Maia Sandu cu privire la imperativul retragerii trupelor ruse din R. Moldova pune pe gânduri, dar și trădează anumite planuri revanșarde din partea perdanților alegerilor recente ale președintelui. De această părere este Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău.
Potrivit acestuia, orice încercare a R. Moldova de a evada de sub tutela Kremlinului va provoca reacții de restabilire a status quo. „Conflictele teritoriale din fostul spațiu sovietic sunt menținute în stare înghețată anume cu scopul de a păstra influența geopolitică rusă în zonele respective, dar și pentru a reactiva aceste conflicte în momentul când apare pericolul diminuării acestei influențe”, a mai subliniat sursa.
Anatol Țăranu a mai remarcat că Moscova prin compromiterea procesului de soluționare politică a conflictului transnistrean urmărește două obiective majore. Unul dintre acestea este menținerea prezenței militare ruse și, deci, a controlului geopolitic rus asupra zonei, iar cel de-al doilea se referă funcționarea mecanismului economic ilicit din zona transnistreană în beneficiul unor grupări mafiote extrem de influente de la Moscova, Tiraspol, Chișinău și Kiev.
„Trupele ruse din Transnistria, asistate de numeroase trupe paramilitare separatiste, de fapt, joacă rolul brațului înarmat al mafiei. Nu trebuie să existe nici un dubiu privind provocarea și antrenarea acestor forțe militare într-un nou război pe Nistru, în cazul pericolului anihilării efective a schemelor economice mafiote din Transnistria. Maia Sandu nu poate renunța la programul său politic de combatere a corupției, care este alimentată major de existența zonei separatiste în Transnistria, chiar dacă pe această dimensiune politică, noul ales președinte a RM intră în conflict existențial nu doar cu mafia autohtonă, dar și cu ramificațiile ei internaționale acoperite de interesele geopolitice ale Moscovei. În aceste condiții problema prezenței ilegale a trupelor ruse în RM, precum și a conflictului transnistrean per ansamblu, necesită o abordare complexă cu un înalt grad de competență și expertiză profesională din partea echipei noului președinte”, a remarcat analistul politic.
Totodată, el a adăugat că situația se complică și datorită faptului, că actuala vice prim-ministră, responsabilă de dosarul transnistrean, a fost selectată în post după criterii absolut netransparente, fără nici un background pe domeniul de responsabilitate. „Pe acest fundal cresc enorm cerințele față de competența și inteligența bordului de consilieri prezidențiali, îndeosebi pentru candidaturile consilierilor responsabili de dosarele transnistrean, de politică externă și a secretarului Consiliului Superior de Securitate. În special se cere evidențiat în această perspectivă și rolul ambasadorilor RM la Moscova și Kiev. Este clar, că noul președinte va avea o misiune extrem de complicată chiar din prima zi a mandatului său. Să sperăm că Maia Sandu foarte repede va parcurge distanța care separă postura președintelui de succes de partid, de postura președintelui de succes a tuturor cetățenilor moldoveni”, a conchis Anatol Țăranu.
Amintim că Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova a declarat anterior că planul de rezolvare a conflictului transnistrean trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de ocupație din stânga Nistrului, dar și a munițiilor. Totodată, președintele ales a menționat că poziția sa cu privire la retragerea trupelor ruse nu este o noutate, ci reprezintă „o continuare a poziției corecte a Republicii Moldova”.
În urma acestor declarații, Maia Sandu a fost acuzată de Ministerul de Externe al Rusiei că sabotează reglementarea conflictului transnistrean.