Cazul contrabandei cu anabolizanți prin filiera ambasadei moldovenești de la Moscova a demonstrat toată putreziciunea statului R. Moldova. Declarația aparține analistului politic Anatol Țăranu, care a fost ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă în perioada 1993-1994.
Potrivit sursei citate, în acest context este bine să ne aducem aminte despre termenii supra elogioși, care i-a folosit președintele Dodon la desemnarea lui Andrei Neguță în calitate de ambasador la Moscova. „Se afirma că Neguță este cel mai versat ambasador moldovean din toate timpurile. Astăzi, Dodon din răsputeri îl blamează pe contrabandistul Neguță, de parcă nu el l-a trimis să-l reprezinte pe președintele moldovean în calitate de ambasador în Rusia. Este de menționat aparte, că în cadrul ambasadei moldovenești la Moscova activează sub acoperire diplomatică reprezentantul SIS-ului moldovenesc, care prin definiție era obligat să cunoască toate dedesubturile circulației mai mult decât intense și pe acest motiv foarte suspecte al microbuzului ambasadei cu „așa numita” poștă diplomatică”, a mai punctat analistul politic.
În calitatea sa de fost ambasador la Moscova, Anatol Țăranu a subliniat că poșta diplomatică moldovenească, în majoritatea cazurilor, cu ușurință încape într-un portofel de mici dimensiuni și pentru expedierea ei nu este nevoie de un ditamai microbuz.
„Deci, următoarea concluzie vorbește despre cunoașterea în detaliu de către securistul de la ambasadă despre misiunea adevărată a microbuzului buclucaș. Iar aceasta la rându-i presupune informarea din timp a centralei de la Chișinău despre contrabandă cu acoperire diplomatică. Iar SIS-ul, după cum se cunoaște, se găsește în subordine directă a președintelui Dodon, deci, ultimul din timp a fost informat despre isprăvile protejatului său, ambasadorului Neguță. Este o enigmă ușor de descifrat, de ce Dodon cu atâta întârziere a reacționat la fenomenul contrabandei diplomatice, tot atât de probabil putem presupune că contrabanda se derula cu buna lui știință. Acum devine absolut explicabilă înverșunarea cu care Dodon luptă pentru scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui nou ales, Maia Sandu. De fapt, Dodon în așa fel se strădui să evite pușcăria”, a remarcat sursa.
Anatol Țăranu consideră că tot acestui scop îi este subordonată și stratagema cu numirea fulger în calitate de nou ambasador la Moscova al socialistului Golovatiuc, care are misiunea murdară să șteargă urmele contrabandei la ambasada de la Moscova. „În cazul lui Golovatiuc sunt încălcate toate cutumele politice de transfer civilizat al puterii în rezultatul alegerilor prezidențiale. În asemenea condiții unul din primele decrete ale președintei Maia Sandu poate abroga decretul abuziv al lui Dodon privind numirea noului ambasador moldovean în Rusia. Acest aspect nu poate să nu fie cunoscut la Moscova. În caz dacă agrementul rus pentru Golovatiuc va veni în termeni record, până la inaugurarea noului președinte al republicii, putem cu ușurință să presupunem complicitatea Moscovei la mușamalizarea cazului de contrabandă prin filiera ambasadei moldovenești din capitala Rusiei. Apropo, dar organele competente ruse cum de au ratat să descopere rețeaua de contrabandă cu anabolizanți moldovenești pe propriul teritoriu, care a funcționat ani la rând? Așteptăm reacția Moscovei, cum în cazul contrabandei prin filiera diplomatică moldovenească, așa și în cazul ștergătorului de urme murdare, Golovatiuc”, a conchis analistul politic.
Amintim că, pe 5 decembrie 2020, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate au depistat mai multe cutii cu anabolizante, într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.
Ulterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că mijlocul de transport se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.
În urma acestui incident, Andrei Neguța, ambasadorul R. Moldova la Moscova a fost rechemat din funcție. La scurt timp, Igor Dodon a anunțat că deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, i-ar putea lua locul lui Neguță, menționând că autoritățile de la Chișinău au solicitat acordul Federației Ruse în acest sens.