Alocațiile copiilor din România, dar și a celor din Republica Moldova cu cetățenie română, ar putea fi majorate începând cu 1 ianuarie 2021.
Aceste alocații ar fi trebuit dublate, potrivit unei legi date de Parlamentul României, încă din luna februarie. Însă, pentru că Guvernul de la București a venit cu o ordonanță care stabilește majorarea în etape a acestora, până se ajunge la dublarea lor în 2022, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ulterior, Parlamentul a respins acest OUG, ceea ce însemna că dublarea alocațiilor ar fi trebuit făcută anul acesta, dar, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită la reexaminare, informează avocatnet.ro.
Astfel, conform legislației în vigoare, în ianuarie 2021, ar trebui să se aplice următoarea etapă de majorare a alocațiilor pentru copii, urmând, în luna iulie, o alta. Dublarea în cinci etape a alocaţiilor e prevăzută în OUG 123/2020, document apărut în august.
Cu toate că majorarea are loc în ianuarie, plata efectivă a sumei majorate se va face în februarie 2021.
Asta înseamnă că alocațiile vor trebui să ajungă la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani sau al celor cu handicap (vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani), şi de 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).
În prezent, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 185 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.