Anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Șor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituție a statului (Ministerul Finanțelor) la alta (Banca Națională a Moldovei). Declarația a fost făcută de Natalia Gavriliţa, fost ministru al Finanțelor, care a subliniat că povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetățenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt.
Potrivit sursei, acest joc iresponsabil al PSRM-Șor va avea consecințe grave pentru economie și va lasa moștenire o gaură bugetară de proporții.
„Domnul Chicu se arată deranjat de menționarea „găurii bugetare”. Dar chiar și un nespecialist înțelege că Moldova nu poate spera la suport bugetar în condițiile în care justiția nu face nici un progres în pedepsirea hoților de miliarde și confiscarea averilor furate, iar Parlamentul anulează angajamentele adoptate anterior. Astfel, în bugetul din 2021 nu vor mai veni granturi în sumă de 457 milioane de lei și împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar în sumă de 5,9 miliarde (din partea FMI și a Băncii Mondiale). Deci chiar dacă statul va economisi 600 milioane de lei din cheltuieli, va rata suport bugetar de cel puțin 6,4 miliarde! Și aici vorbim doar despre buget, nici nu spun despre consecințele economice pe termen lung și necesitatea de recapitalizare a BNM. Domnule Chicu, oare nu este aceasta o gaură bugetară pe care va trebui s-o acopere Guvernul, fie prin tăieri majore de cheltuieli, fie prin decizii care vor permite relansarea finanțării externe? Va găsi oare Guvernul Dstră un pic de demnitate să spună lucrurilor pe nume la examinarea bugetului în Parlament? Sau vă veți face morți în popușoi, lăsându-vă din nou umiliți de hoți? Să știți că mâine cetățenii vor fi cu ochii pe voi!”, a comentat Natalia Gavrilița, vicepreședintele PAS.
Amintim că deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte parlamentarii care au plecat din Pro Moldova și cei din Partidului Politic Șor, au aprobat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 16 decembrie, proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.
Este vorba despre legea prin care miliardul a fost pus pe umerii cetățenilor. Celelalte fracțiuni care au boicotat ședința consideră că acest proiect este unul populist, iar „singura cheie pentru dezlegarea fraudei bancare „ține de tragerea la răspundere a vinovaților, confiscarea averilor, conturilor și avioanelor de lux, cercetarea penală și vânarea internațională a tuturor celor implicați”.