În ultimele zile de mandat, Igor Dodon s-a grăbit să promulge câteva legi controversate votate la ultima ședința a Parlamentului de la Chișinău, care a durat până aproape de miezul nopții, de către deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor.
Este vorba despre legea care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul statului la același nivel cu limba română. Experții au atenționat că această lege ar fi un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea ei implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.
În ciuda acestor avertizări, Igor Dodon a declarat după ce a promulgat-o că legea respectivă „prevede restabilirea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost timp de peste două decenii, până când Curtea Constituțională a declarat legea desuetă și a recomandat aprobarea unei noi legi”.
De asemenea, președintele în exercițiu a promulgat legea cu privire la modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova prin care vor fi reduse orele de transmitere a programelor audiovizuale locale, vor reveni în spațiul mediatic programele din Federația Rusă, dar și vor fi reglementate aspecte privind protecția confidențialității surselor de informare.
Experții au atenționat că prin această lege este marginalizată limba română și sunt încălcate drepturile jurnaliștilor, iar Dodon a anunțat cu bucurie că „în curând, pe micile ecrane ale cetățenilor Republicii Moldova vor reveni buletinele informative ale posturilor TV din Rusia, dar și câteva canale TV, interzise până acum”.
Totodată, președintele în exercițiu a mai promulgat Legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați, pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia și legea pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică, despre care opoziția și experții spuneau că ar fi extrem de periculoase.