Ziua Culturii Naționale are o conotație simbolică profundă pentru cultura și identitatea românilor și nu este deloc întâmplător că se sărbătorește simultan, în România și în Republica Moldova, împreună cu ziua de naștere a Poetului nostru Național Mihai Eminescu. Declarația a fost făcută de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, care a subliniat că în acest an sărbătorim Ziua Culturii Naționale într-un context aparte, dificil, generat de pandemia de COVID-19.
„Mă bucur însă că această pandemie a lăsat nealterată apropierea sufletească și dragostea dintre români, indiferent unde ar trăi ei. Această apropiere este cimentată de acele fire nevăzute ale fibrei noastre naționale, care transcend timpului și intereselor politice vremelnice și se bazează pe cultura, limba și istoria comune”, a mai adăugat sursa.
Daniel Ioniță a spus că astăzi este doar unul din momentele aniversare în care îi cinstim pe cei care au consolidat pilonii culturii noastre naționale, ca parte importantă a valorosului patrimoniu universal, între care Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Emil Cioran, Grigore Vieru, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuși – și poate că suntem nedrepți amintindu-i doar pe câțiva.
Potrivit ambasadorului României la Chișinău, ziua de 15 Ianuarie reprezintă un moment important nu numai de celebrare a creației artistice, dar şi de reflecție asupra rolului şi locului valorilor românești în patrimoniul cultural imaterial european și universal, precum şi asupra semnificației proiectelor culturale de interes naţional și a diplomației culturale. „În acest context, doresc ca în acest an să se finalizeze dosarul pentru înscrierea în lista patrimoniului imaterial UNESCO a „Cămășii cu altiță”, proiect de suflet dintre România – Republica Moldova. Acest dosar completează în mod fericit succesele obținute până acum cu colindul în ceată bărbătească, Mărțișorul și tehnicile tradiționale de realizare a Scoarței”, a mai punctat Daniel Ioniță.
În opinia diplomatului, cultura este poate cel mai pur și cel mai elocvent act de afirmare a identității națiunii noastre. Aparținem unui spațiu cultural și istoric european valoros și complex, ale cărui valori și principii le împărtășim pe deplin. „Promovarea unei diplomații culturale active reprezintă un pilon fundamental pe care se sprijină diplomația română, prin participarea noastră nemijlocită la dialogul intercultural european şi prin racordarea la universalitate. Sunt pe deplin convins că prin actele și faptele noastre, fiecare dintre noi, indiferent de profesia aleasă, avem șansa de a fi ambasadori generici ai României, ai poporului român, ai măreției culturii și spiritualității române”.
În final, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ambasadorul României la Chișinău a mai declarat că „mă închin în fața geniului cultural și artistic și transmit cele mai sincere felicitări tuturor celor care prin creațiile lor apără, respectă și promovează diversitatea și frumusețea culturală românească pe ambele maluri ale Prutului”.