Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale adresat oamenilor de cultură din R. Moldova, cărora le-a urat „multă sănătate, putere de muncă, inspirație și aprecierea rezultatelor activității Dumneavoastră”.
Potrivit oficialului, această sărbătoare națională coincide, deloc întâmplător, cu ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu – personalitate care definește valorile esențiale ale literaturii românești.
„Instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012, Ziua Națională a Culturii are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților din domeniu. Oamenii de cultură sunt mesagerii frumosului, sunt cei care ne oferă refugiu atunci când suntem copleșiți de grijile cotidiene. Datorită muncii depuse de către aceștia în sălile de spectacol, ateliere, spații expoziționale, numele Republicii Moldova este recunoscut departe peste hotarele țării”, a punctat Aureliu Ciocoi.
Premierul interimar de la Chișinău susține că în acest an, mai mult ca oricând este apreciată abnegația oamenilor de cultură, entuziasmul de a crea, puterea de a se autodepăși și de a găsi inspirație.
„Exprimăm și în această zi recunoștință tuturor actorilor, interpreților, muzicienilor, bibliotecarilor, muzeografilor, scriitorilor, artiștilor plastici, specialiștilor din domeniul culturii, care, indiferent de provocările anului 2020, au reușit să aducă cultura în sufletul și casele noastre. Cu regret, sunt nevoit să constat că anul 2020 ne-a lipsit în mare parte de posibilitatea de a vă admira talentele Dumneavoastră și mulți au dus dorul plăcerii de a viziona un spectacol sau un concert interpretat pe viu.
Pe bună dreptate, am simțit în anul care s-a scurs că fără evenimente culturale ne pierdem în grijile cotidiene și uităm de valorile care ne definesc, de ceea ce ne face autentici, vii cu adevărat. Prin urmare este de datoria noastră să întreprindem toate cele necesare pentru a combate pandemia și a readuce activitățile culturale în agenda noastră cotidiană”, a mai menționat Aureliu Ciocoi.