Curtea Constituțională a admis sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu și a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Decizia a fost votată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au participat la examinarea cauzei. Judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a prezentat o opinie separată.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.
Prezent la ședința Curții Constituționale, Dinu Plîngău, deputatul Platformei Da, a declarat că legea trebuie să fie anulată. „Nu despre limba rusă este vorba, nici măcar despre limba română. Azi am vorbit despre respectarea sau nerespectarea Constituției”, a declarat parlamentarul.
La rândul său, deputatul Octavian Țîcu, a subliniat în cadrul ședinței Înaltei Curți că legea respectivă este un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova, prin promovarea limbii ruse la nivel de limbă oficială.
„Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântau doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. A fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența Republicii Moldova. Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat. În Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică. Prin sesizarea pe care am făcut-o, considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența RM, prin încercarea de a institui deasupra cadrului constituțional dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul RM. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba lingvistică. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a menționat Octavian Țîcu.
Amintim că pe 16 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat un șir de legi controversate printre care proiectul de lege care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română.
Ulterior, deputatul neafiliat Octavian Țîcu, dar și parlamentarii PPDA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, au depus două sesizări la Curtea Constituţională prin care au contestat respectiva lege.
Înainte de a fi votat în Parlament, respectivul proiect de lege elaborat de un grup de deputați socialiști a fost dur criticat și de experții CNA. Ei au atenționat că această inițiativă este un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea ei implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.