Unirea Principatelor Române a fost marcată şi în raioanele din nordul Republicii Moldova. După un tedeum dedicat eroilor care au luptat pentru întregirea statului unitar român, au urmat depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, scrie TVR Moldova.
Încă de dimineaţă, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Corlăteni, raionul Rîşcani a avut loc o slujbă de pomenire a celor care au pus temelia statului unitar român. Apoi, preoţii au mers să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din oraşul Bălţi. Ei s-au rugat pentru sufletele celor care au luptat pentru unire.
„Obişnuim aceste date să le marcăm prin rugăciune pentru că noi avem credinţa că totul se întâmpla în istoria unui neam cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Dacă un neam îşi doreşte mult ceva, Dumnezeu în cele din urmă binecuvântează. Dacă noi ne dorim mult unirea neamului nostru românesc, Dumnezu va binecuvânta acea zi”, a subliniat preasfințitul părinte Antonie, Episcop de Bălți.
Oamenii veniţi să marcheze cei 162 de ani de la mica unire spun că nu s-ar fi reuşit nimic fără curajul oamenilor politici din acele vremuri, care au înţeles cu adevărat ce înseamnă dragostea faţă de neam şi unitatea culturală.
„Această dată semnifică pentru întreaga românitate încrederea în faptul că cât de curând prin munca asiduă spre cultivarea neamului întru reîntregire ne va reuşi să înfăptuim măreţul fapt al înaintaților noștri din 1918, de altfel, un lucru sfânt – reîntregirea neamului şi ţării”, a declarat consilierul municipal din Bălți, Sergiu Burlacu.
Prorectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, Lidia Pădureac, a menționat că Unirea Principatelor Române a pus piatra de temelie pentru unirea din 1918.
„Avem obligaţia morală să păstrăm şi să promovăm valorile culturii româneşti, demonstrând respect faţă de înaintaşii neamului”, a spus aceasta.
Duminică, 24 ianuarie, s-au împlinit 162 de ani de la Unirea celor două Principate Române din anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.