O delegație a României a avut joi, 28 ianuarie 2021, la Chișinău, discuții pregătitoare cu autoritățile R. Moldova în vederea implementării unei părți a pachetului de asistență oferit de România.
Delegația României, condusă de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, și de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, a avut întrevederi cu delegații conduse de Ala Nemerenco, consilier prezidențial în domeniul sănătății, Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Dumitru Socolan, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.
Părțile au discutat în detaliu despre pașii de natură tehnică și juridică care trebuie parcurși, astfel încât donația României de vaccin anti-Covid-19 să poată fi livrată eficient și în cele mai bune condiții Republicii Moldova.
Reprezentații statului român au informat în detaliu despre eforturile depuse până acum de România în lupta anti-Covid-19, potrivit Strategiei naționale de vaccinare, despre aspectele logistice și organizatorice privind întregul lanț al vaccinării anti-Covid-19, care presupun, printre altele, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare, administrarea dozelor de vaccin, trasabilitatea loturilor de vaccin și monitorizarea atentă a tuturor aspectelor legate de acest proces.
Cu acest prilej, aceștia au subliniat că România susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova și rămâne consecventă principiului de a oferi sprijin tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, sau orientarea politică.
Amintim că președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, a anunțat un nou pachet de asistență oferit de România cetățenilor Republicii Moldova, subliniind atunci că România va susține procesul de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor R. Moldova „prin furnizarea până la 200 de mii de doze de vaccin, dar și trimiterea la Chișinău în etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”.