Oazu Nantoi, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a solicitat Curții Constituționale al R. Moldova să-și revizuiască hotărârile anterioare prin care șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară.
Astfel, în argumentarea respectivei solicitări, sursa a subliniat în că Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015 prin care se introduce conceptul de „formalizare a majorității parlamentare” a fost adoptată ținându-se cont de faptul că, la acel moment, președintele R. Moldova era ales de către Parlament, însă, ulterior a fost schimbată modalitatea de alegere a șefului statului, astfel că președintele R. Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Prin urmare deputatul a solicitat Înaltei Curți să examineze posibilitatea revizuirii posibilitatea revizuirii Hotărârii Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”.
În susținerea poziției sale, Oazu Nantoi a prezentat douăzeci de argumente printre care și faptul că „obligativitatea propunerii pentru funcția de Prim-ministru a candidatului desemnat de majoritatea parlamentară, impusă Președintelui statului, este una anticonstituțională, deoarece ea îl privează univoc pe Președintele statului de dreptul de a desemna candidatul, prevăzut expres în Art.98 (1) din Constituția RM”.
Totodată, parlamentarul a mai remarcat că în „Constituția Republicii Moldova nu există nici prevederea univocă care l-ar obliga pe Președintele statului să propună formarea Guvernului președintelui (reprezentantului) partidului (blocului electoral), care în urma alegerilor parlamentare a acumulat majoritatea relativă de mandate în Parlament. Această obligativitate nu este prevăzută în Constituție nici pentru situațiile când un concurent electoral acumulează în urma alegerilor 51 sau mai multe mandate”.
Amintim că pe 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, iar ieri, 11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu i-a oferit vot de încredere.
Tot ieri, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu propria propunere de premier al R. Moldova. La scurt timp după acest anunț, s-a încropit o alianță din 54 de deputați PSRM și din Platforma „Pentru Moldova”, care și-au anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu, candidatul propus de Dodon.
Cu toate acestea, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare.
Conform Hotărârii Curții Constituționle din 6 august 2020, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele R. Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, preşedintele țăroo este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.