Cu prilejul marcării a 86 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, Biblioteca Națională de la Chișinău invită iubitorii de frumos să viziteze expoziția cu genericul: „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit”. Expoziția cuprinde 76 de documente, din colecțiile bilbiotecii, care ilustrează opera poetului contemporan, și poate fi admirată începând de vineri, 12 februarie.
Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a declarat pentru IPN că expoziţia vine să omagieze poetul care, nu doar că a fost o personalitate şi un prieten al Bibliotecii Naționale, dar a reuşit să scrie mult într-o perioadă deloc simplă.
„Azi cu toţii suntem conştienţi că Grigore Vieru a fost şi rămâne poet al neamului, poet al tuturor vârstelor, poet cu lira-n lacrimi. Acest om cu suflet de copil a trăit în limba română, ducând pe umerii săi crucea neamului nostru spre un viitor mai bun. El a fost poetul Dragostei de viață, poetul Dragostei de Țară, Dragostei de Neam, Dragostei de Adevăr. El trăiește în Biblioteca Națională prin cărţile pe care le-a lăsat ca moştenire. Suntem convinşi că această expoziţie se va bucura de succes atât printre tineri, cât şi printre vârstnici şi astfel vom contribui în continuare la promovarea operei marelui scriitor contemporan Grigore Vieru”, a subliniat aceasta.
Printre cărțile expuse se regăsește inclusiv prima carte a lui Grigore Vieru, editată în 1957, cu titlul „Alarma”; prima carte de povestiri pentru copii „Soarele cel mic”, volumul de versuri „Numele tău”, apărut în 1968, care este considerat de către criticii literari drept cea mai originală apariție poetică; „Albinuța”, cartea preșcolarului, edițiile 1979, 2013. În vitrine se mai regăsesc cărți poștale, cărți lilipute.
Expoziția poate fi vizitată la BNRM, spațiul expozițional de la et.I, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), până la sfârșitul lunii februarie.
„În Biblioteca Națională vizitatorii pot găsi un confort psihologic, cu respectarea condiţiilor epidemiologice. Se pot încălzi în spaţiile noastre, lângă expoziţie, cu o carte de versuri în mâini, ca împreună să aducem un omagiu poetului care merită să fie omagiat în biblioteci zilele acestea”, a îndemnat directoarea bibliotecii.
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în fostul județ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova, raionul Briceni și a decedat la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.