Gestul Maiei Sandu, luptătoare pentru dreptate, care acum încălcă Constituția, vine să confirme că R. Moldova va rămâne încă 20-30 de ani în zona gri. Declarația a fost făcută de Cristian Hrițuc, analist politic de la București, care a comentat ultimele evenimente de pe scena politică de la Chișinău.
Potrivit sursei, Maia Sandu a pledat ani de zile pentru „stat de drept”, și-a făcut campania axându-se pe discursul anti-corupție și pe respectarea legilor, iar acum, când ocupă funcția nr.1 în stat, își asumă lupta cu Parlamentul și spune ca vrea „alegeri anticipate” sau referendum. „Declarația politică de marți, 23 februarie 2021, este una prin care Maia Sandu spune că nu va respecta Constituția și invocă contextul actual.
Da, politic, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar ceda în fața PSRM, dacă nu și-ar atinge obiectivul de a declanșa „anticipate” . Da, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar avea un guvern propriu susținut de o minoritate în Parlament. Da, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar da din nou puterea PSRM. Toate aceste decizii ar însemna puncte pierdute. Maia Sandu ar câștiga doar dacă ar fi „anticipate” și în urma lor PAS ar obține 51%. Însă, un „stat de drept” nu se construiește ignorând Constituția. Ùn stat de drept nu se construiește ignorând deciziile Curții Constituționale”, a explicat Cristian Hrițuc.
Analistul a mai adăugat că Maia Sandu alege să încalce cu bună știință aceste reguli, tocmai pentru că PSRM e necredibil, pentru că e un partid toxic, iar nimeni din Vest nu va face presiuni pentru respectarea Constituției. „Toată lumea va sta cu „capul la cutie” știind că strategia Maiei Sandu este una care sfidează legea fundamentală. Nu vor exista proteste diplomatice. Nu există o presiune a presei, a ONG-urilor, a opiniei publice ca Vestul să reacționeze. Până la urma, Republica Moldova este un stat mic și e la granița dintre Est și Vest, în zona gri. Când trag unii de el, când trag ceilalți”, a mai menționat Cristian Hrițuc.
El a mai spus că Republica Moldova va rămâne încă 20-30 de ani în zona gri. „Ăsta e adevărul, iar gestul Maiei Sandu, luptătoare pentru dreptate, care acum încălcă Constituția, vine să confirme acest lucru. Chiar dacă ea crește acum în sondaje, chiar dacă scorul PAS este mare, asta nu înseamnă ca statul moldovean nu poate face implozie în orice moment, din cauza faptului că nu există un guvern cu atribuții depline care să gestioneze țara. Chiar dacă vestul pompează „bani „, chiar dacă România trimite vaccinurile necesare, asta nu înseamnă că situația socio-economică se va îmbunătății. Acum, PSRM este văzut ca responsabil de toate relele, peste 6 luni situația se va putea schimba. Alegerile anticipate nu vor avea loc decât dacă Rusia va dori. Dacă va exista un deal ruso-german, atunci Dodon va face acest lucru. Daca nu, PSRM nu va intra în alegeri ca să obțină un scor sub jumătatea scorului obținut acum 2 ani”, a mai concluzionat analistul politic de la București.
Amintim că marți, 23 februarie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Astfel, Înalta Curte a obligat președintele R. Moldova să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Ulterior, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție la decizia CC, subliniind că fie R. Moldova va merge la alegeri parlamentare anticipate, fie la referendum pentru demisia sa.