Partidul Acțiune și Solidaritate vede două soluții pentru depășirea crizei politice din R. Moldova: fie eșuarea celei de-a doua tentative de învestire a Guvernului, fie organizarea unui referendum. Declarații în acest sens au fost făcute de Natalia Gavriliţa, vicepreședintele PAS.
Astfel, sursa a specificat că nu agreează ideea unui Guvern minoritar condus de Andrei Năstase, întrucât învestirea acestuia ar îndepărta şi mai mult data alegerilor anticipate. „Nu văd cum un guvern minoritar, fără o susţinere majoritară în Parlament, poate asigura soluţionarea problemelor oamenilor. Ştim din experienţa Guvernului Sandu, în momentul în care se fac anumite progrese pentru a curăţa instituţiile statului, deputaţii afectaţi de aceste progrese în combaterea corupţiei, vin cu moţiune de cenzură. Nu facem decât să prelungim agonia cu o lună, două”, a explicat Natalia Gavrilița, transmite presa de la Chișinău.
Vicepreședintele PAS a mai adăugat că șefului statului nu-i este frică de inițierea procedurii de suspendare a sa din funcţie şi că este gata să meargă la referendum. „Ar fi o cale ca, totuşi, să se meargă cu încă o nominalizare a prim-ministrului şi picarea acestui vot. Sau să se meargă la referendum. Dna preşedinte este gata să meargă la referendum, sunt gata partidele politice să meargă la acest exerciţiu? Preşedintele a promis oamenilor o schimbare şi noi credem că această schimbare trebuie făcută acum”, a menționat Natalia Gavriliţa.
Totodată, ea a evitat să spună dacă şeful statului va iniţia sau nu consultările cu fracţiunile parlamentare, aşa cum a sugerat Curtea Constituţională. „Este foarte clar că în Parlament nu există o majoritate stabilă care poate guverna pe timp de criză în beneficiul cetăţenilor. Şi acum discuţiile sunt la Parlament, asta înseamnă că nici partidele nu au acum o soluţie pe care s-o propună preşedintelui Sandu”, a subliniat Natalia Gavriliţa.
Amintim că pe 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, iar joi,11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu i-a oferit vot de încredere.
Ulterior, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, iar marți, 23 februarie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul respectiv. Astfel, Înalta Curte a obligat șeful statului să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
În scurt timp, Maia Sandu a venit cu o reacție la decizia CC, subliniind că fie R. Moldova va merge la alegeri parlamentare anticipate, fie la referendum pentru demiterea sa.