Filosoful român Emil Cioran este personajul unui volum de benzi desenate, apărut în luna martie în Franța, la editura Rivages, informează site-ul Fnac.com, potrivit Agerpres.
„Supranumit Diogene al secolului XX, atât pentru comentariile sale cinice, cât și pentru refuzul său de a primi distincții, Cioran devine aici un personaj de benzi desenate, un Tintin al filosofiei”, îl descrie site-ul pe filosoful român.
Filosoful Emil Cioran este personaj de benzi desenate în Franţa, după ce Patrice Reytier a adunat mai multe aforisme inedite din documentele arhivate în Centrul Naţional al Cărţii.
Cioran apare ca un personaj fragil, delicat, gânditor şi pesimist care se plimbă pe străzile pustii ale Parisului din anii 60. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrate cu câte un aforism: „În muzică şi în poezie, tot ceea ce nu te sfâşie e inutil sau vulgar”, spune Cioran în faţa unei bănci goale.
Într-o altă ipostază, plimbându-se printr-un parc, Cioran este înfăţişat gândindu-se: „Ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înşine”.
Cartea de 96 de pagini se numeşte „On ne peut vivre qu’à Paris”. A ieşit pe piaţă pe 10 martie.
Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari – d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.