Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a adresat un mesaj de condoleanțe familiei lui Nicolae Dabija și tuturor celor care l-au prețuit pe marele scriitor.
Sursa a subliniat că a primit cu adâncă tristețe, în ziua de 12 martie 2021, vestea trecerii din această viață a poetului, scriitorului, academicianului și a omului politic Nicolae Dabija.
„Domnul Nicolae Dabija s-a născut în ziua de 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia din Republica Moldova, într-o familie de buni creștini, crescând în preajma mănăstirii Zloți, cu dorul de sacru și înnobilare a sufetului cu tot ce este frumos. A primit din familie o educație aleasă, cunoscând istoria neamului și frământările prin care au trecut rudele sale care au fost deportate în Gulagul sovietic, fapt pentru care mereu amintea de unchiul său, vrednicul arhimandrit Serafim Dabija, dar și de atrocitățile comise de regimul sovietic în Basarabia. De mic a fost pasionat de lectură, iar mai târziu a urmat cursurile Facultăților de Ziaristică și Filologie, dezvoltându-și pasiunea pentru literatură și istorie”, a punctat PS Veniamin.
Episcopul Basarabiei de Sud a mai amintit că Nicolae Dabija s-a remarcat ca publicist, ca lider de opinie și redactor-șef al ziarului „Literatura și Arta”, unde a activat din anul 1986, contribuind la promovarea valorilor spiritualității neamului nostru, prin poezie și proză, dar mai ales prin prezentarea cu înflăcărare a adevărului și modelarea conștiinței generațiilor în epoca post sovietică.
„A fost printre membrii fondatori ai mișcării de redeșteptare națională, fiind ales Deputat în Parlamentul URSS în anul 1989, dar și al Republicii Moldova, pentru două mandate, din anul 2016 fiind ales Președinte al Sfatului Țării 2. Ca membru marcant al culturii române din Basarabia, a fost gratificat cu ordine și distincții de Stat din România și Republica Moldova, cu premii și distincții pentru opera publicistică, dar și pentru întreaga activitate desfășurată cu măiestrie în ultimele patru decenii. L-am cunoscut din anii 1990 prin publicațiile sale, iar mai târziu l-am întâlnit ocazional la diferite evenimente și manifestări culturale la Chișinău și București, apreciindu-l ca pe un vrednic mânuitor al slovei și apărător demn al culturii și al limbii române în Basarabia”, a mai adăugat PS Veniamin.
Totodată, acesta a mai subliniat că pentru calitățile sale deosebite, pentru erudiția și profesionalismul de care a dat dovadă, dar mai ales pentru caracterul integru și înțelepciunea cu care a fost înzestrat de Dumnezeu, Nicolae Dabija „rămâne pentru noi un simbol al libertății și demnității naționale, un bărbat de stat, un apostol al românismului și un adevărat fiu al Bisericii”.
„A trecut prea devreme din lumea aceasta, cu multe proiecte nefinalizate și cu dorința unității neîmplinită, asemenea altor personalități din generația sa, dar ne-a lăsat testamentul său pe care trebuie să-l îndeplinim, iar idealurile lui să fie pentru noi trepte spre Înviere și depășire a Golgotei neamului pe care l-a iubit și slujit. În aceste momente de vremelnică despărțire, triste pentru familie şi pentru toți cei care l-au cunoscut şi prețuit, ne rugăm milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul robului Său Nicolae în Împărăția Sa împreună cu drepții întru nădejdea Învierii de obște! Exprimăm condoleanțe familiei îndoliate, colectivului Ziarului Literatura și Arta, Academiei de Științe și tuturor prietenilor care îi vor păstra vie memoria și vor continua proiectele sale. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a mai spus episcopul Basarabiei de Sud.
Amintim că Nicolae Dabija a trecut la cele veșnice pe 12 martie 2021, fiind răpus de noul coronavirus. Regretatul scriitor a fost înmormântat astăzi, 15 martie, la Cimitirul Central din Chișinău.