România nu întreprinde nimic eficient pentru readucerea acasă a milioanelor de români din Spania, Italia, Marea Britanie și alte state în care acești frați ai noștri au plecat în căutarea unui trai mai bun, a declarat senatorul AUR, Claudiu Târziu.
„Cele peste 10 milioane de români de pretutindeni, dintre care 5 milioane din Republica Moldova și comunitățile istorice din statele vecine și Balcani, și alte 5 milioane din diaspora emergentă, traversează o situație tot mai accentuată de aculturație și asimilare, fie naturală, fie forțată”, a declarat Târziu în plenul Senatului.
Parlamentarul a subliniat că meglenoromânii din Grecia și Macedonia de Nord, tot mai puțini de la un recensământ la altul, nu beneficiază de niciun drept și, deci, de niciun fel de sprijin cultural din partea României ca stat înrudit.
„Sutele de mii de aromâni din Macedonia de Nord, Grecia, Bulgaria și Albania se zbat între asimilare și redeșteptare culturală. Cea mai numeroasă comunitate înrudită de aromâni este cea din Grecia, dar statul român rămâne, din păcate, orb la gravele probleme pe care le întâmpină membrii acestei minorități. România, țară membră a UE, cu cea mai mare rată a expatrierii- a doua din lume după Siria-, nu întreprinde nimic eficient pentru readucerea acasă a milioanelor de români din Spania, Italia, Marea Britanie și alte state în care acești frați ai noștri au plecat în căutarea unui trai mai bun”, a mai spus acesta.
Claudiu Târziu spune că guvernarea de astăzi, ca și cea de ieri, nu a găsit nimic mai bun decât să desființeze Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
„De asemenea, nu a mai fost adoptată o Strategie națională pentru românii de pretutindeni în locul celei expirate în 2020. Subfinanțarea domeniului este cronică, sumele alocate de la bugetul de stat organizațiilor reprezentative ale celor peste 10 milioane de români de pretutindeni fiind inferioare sumelor încasate de fiecare dintre partidele din arcul guvernamental. MAE și Administrația Prezidențială rămân în continuare instituții inerte în ceea ce privește problematica românilor de pretutindeni. Misiunile diplomatice și oficiile consulare din Serbia, Macedonia de Nord, Grecia, Ucraina și Bulgaria sunt ca și inexistente pe planul sprijinirii cultural-identitare a românilor din aceste state”, mai spune acesta.
În final, senatorul AUR amintește că Alianța pentru Unirea Românilor este preocupată de această problematică și adresează Guvernului, MAE și Președinției României cererea energică de a-și reconsidera pozițiile și politicile de până acum în acest domeniu.