Situația politică din R. Moldova a rămas blocată, după ce astăzi, deputații din PSRM și Partidul Șor au refuzat să se prezinte la consultările inițiate de președintele Maia Sandu, invocând agenda încărcată a ședinței Parlamentului.
Ulterior, șeful statului a anunțat că urmează să discute și cu cele două fracțiuni parlamentare luni, 29 martie 2021.
Totuși, astăzi, președintele Republicii Moldova, a avut consultări în vederea dizolvării Parlamentului cu patru dintre grupurile și fracțiunile parlamentare. Este vorba despre „Pro Moldova”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate.
Deși au participat la aceste discuții „din respect pentru instituția prezidențială”, deputații Pro Moldova au calificat consultările drept „mimare și joc politic”. Respectiv, aceștia nu sunt de acord că ar fi fost întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului.
Nici Partidul Democrat din Moldova nu susține în acest moment opțiunea dizolvării Parlamentului, dar pledează pentru un guvern de compromis, care să fie format din reprezentanți ai diverselor formațiuni parlamentare.
Și Platforma DA consideră că discuțiile pe care le-a avut astăzi Maia Sandu cu partidele politice sunt o formalitate. Alexandru Slusari, singurul reprezentant al PPDA care a participat la aceste consultări, este de părerea că deciziile se iau în context politic și nu se dorește „salvarea Republicii Moldova”.
Partidul Acțiune și Solidaritate este singurul care consideră că au fost întrunite toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Potrivit lui Igor Grosu, liderul PAS, alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în termenul prescris de Constituție, subliniind totuși că „prioritatea zero rămâne gestionarea situației pandemice”.
Amintim că, președintele Maia Sandu, a invitat fracțiunile parlamentare la consultări în vederea art.85 alin.(1) din Constituție, ce prevede dizolvarea Parlamentului, după ce joi 25 martie, tentativa de votare a Guvernului Grosu a eșuat din lipsă de cvorum. Aceasta a fost cea de-a doua încercare de a învesti un Guvern la Chișinău în ultimele trei luni, după demisia Cabinetului Chicu.