Din luna aprilie, Republica Moldova va avea posibilitatea să exporte produse de patiserie şi cofetărie în Uniunea Europeană, a anunţat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul unui eveniment.
Cu referire la produsele lactate, Iuliana Drăgălin a adăugat că procedura de obţinere a dreptului de export în UE presupune un spectru mai extins de activităţi ce urmează a fi implementate la nivel naţional. La momentul actual are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate în luna aprilie curent pentru produsele de origine animală, relatează IPN.
Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de 17%. Brânzeturile şi caşcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019, dar şi în ultimii cinci ani.
Importurile de produse lactate în R. Moldova au înregistrat o tendinţa de creştere constantă. În medie, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019. Aceşti 58 de milioane de dolari constituie potenţialul de substituire a importurilor sau venitul potenţial care poate fi obţinut de procesatorii locali, cu condiţia că vor dispune de cantitatea necesară de lapte materie primă, notează responsabilii de la minister.