„Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important”. Astfel a reacționat președintele Maia Sandu, după anularea Acordului de asistență tehnică și financiară de 100 milioane de euro oferită de România.
„Guvernul de la București a anunțat despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului. Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică”, a punctat Maia Sandu.
Totodată, președintele R. Moldova a dat de înțeles că banii ar fi fost pierduți din cauza guvernelor de la Chișinău. „Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament”, a adăugat șeful statului.
Astfel, Maia Sandu a mai menționat că va opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență „în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”.
Amintim că Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, a expirat duminică, la zece ani de la intrarea sa în vigoare.
Ministerul de Externe de la București a explicat că, în pofida demersurilor sale repetate pentru a ratifica documentul în forma propusă de România în timp util, pentru a evita ieșirea din vigoare a acordului, Guvernul de la Chișinău a transmis un răspuns abia în 26 februarie, constând „într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea părții române”