Muzeul Casei Româneşti, creat într-o şcoală din zona Cernauţi, a fost pe podium la un concurs național din Ucraina. A reuşit să impresioneze juriul, printr-o prezentare deosebită a unei eleve de clasa a VII-a, a tradiţiilor şi a obiectelor rămase de la strămoşi. La competiţie au participat 23 de şcoli din întreagă Ucraină, iar Casa Românească, cu toată zestrea sa, a trezit admiraţia tuturor, transmite TVR Moldova.
Anastasia Moscal, din satul Iordăneşti, Ucraina, este o iubitoare a tradiţiilor populare româneşti. Ea a prezentat juriului spaţiu românesc traditional din muzeul amenajat in incinta şcolii. Prezentarea s-a făcut on-line, alături de alte 22 de instituţii de învăţământ din Ucraina. Prezentarea elevei a impresionat juriul si muzeul şcolar Casa Românească s-a clasat pe locul 3.
„Aici în casa mare găsim totul ce aveau buneii noştri, cămaşă, sumac, cătină, scoarţă, perne. În muzeul şcolii din Iordăneşti avem o icoană foarte veche pictată din 1892.”, a menționat Anastasia Moscal.
Irina Moscal, mama elevei spune că acasă, în familie, se vorbește doar în limba română, iar Anastasia este pasionată și de bucatele tradiționale românești.
Casa Românească din Bucovina a fost admirată de ucranieni, iar profesorii din Iordăneşti sunt mândri că reuşesc să le inspire elevilor dragostea faţă de istoria şi tradiţia românească.
„La orele de cerc le povestesc elevilor de istoria şcolii, istoria satului, a bisericii, le povestesc cum să păstreze uneltele din acest muezeu, organizăm întâlniri cu maieştri populari din sat”, a precizat profesoara Ana Maria Malacu.
În muzeu se află peste 800 de exponate colectate din sat sau găsite pe Valea Siretului. Se doreşte extinderea muzeului care reprezintă o punte de legătură între generații. „Mirosul acela, încăperea, cum erau casele noastre bătrânești. Copiii vin cu plăcere. De exemplu, cu clasa I am avut o excursie foarte interesantă. Când le-am aprins lampa, ei au fost foarte curioși să înțeleagă cei aceea, cum arde. Atunci i-am întrebat dacă le place, iar ei au răspuns că da. Apoi le-am spus: acum închipuiți-vă că nu este lumină, calculator, internet. Vă place? – Nu ne place!”, a declarat Vasile Ioneț, directorul instituției de învățământ.
Școala din Iordănești este cea mai nouă din regiunea Cernăuți, fiind dată în folosinţă în 2018. Actualmente aici învață peste 200 de copii.