Pe 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc o manifestare comemorativă cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la masacrul săvârșit la Fântâna Albă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintele Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și a Înaltpreasfințitului Părinte Meletie, Mitropolit al Cernăuțiului și Bucovinei, de la ora 18,00 clopotele bisericilor și mănăstirilor din întreaga Bucovină au fost trase pentru pomenirea românilor căzuți la Fântâna Albă și în alte zone în urma ocupației sovietice.
După momentul de reculegere, au fost depuse flori și coroane în cinstea victimelor masacrului.
Pe 1 aprilie 1941, între 2000 și 4000 de români din nordul Bucovinei, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost secerați de grănicerii sovietici la Fântâna Albă. Tragicul episod din istoria națională este numit și „Katyn-ul românesc”.
Deși, potrivit unor date, nu au fost omorâți mai mult de 48 de civili, martorii locali au povestit despre un număr de victime mult mai mare, susținând că supraviețuitorii au fost torturați, executați sau îngropați de vii în morminte. Alți supraviețuitori au fost luați pentru a fi torturați și uciși de către NKVD, poliția secretă sovietică.