„România este un partener natural și de nezdruncinat din punctul de vedere al drumului european al Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care a precizat că Alianța Nord-Atlantică ar putea investi mai mult în Republica Moldova, dacă vor exista solicitări în acest sens din partea autorităților de la Chișinău.
Potrivit oficialului, NATO este gata să sprijine R. Moldova în procesele de modernizare și democratizare, fără pierderea statutului de neutralitate prevăzut de Constituție.
Mircea Geoană a mai menționat că de-a lungul timpului, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, NATO desfășoară în Republica Moldova mai multe proiecte, cum ar fi cel de distrugere a pesticidelor, crearea unui laborator de securitate cibernetică la Universitatea Tehnică. De asemenea, NATO oferă cercetătorilor din Republica Moldova granturi pentru dezvoltarea științei.
„Dacă Republica Moldova va dori, vom amplifica Parteneriatul existent, ca autoritățile de la Chișinău să facă reforme, transformări necesare pentru propriii cetățeni, dar care pot să accelereze tendința de apropiere de Europa. România este un partener natural și de nezdruncinat din punctul de vedere al drumului european al Republicii Moldova, dar cetățenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie să decidă care le este viitorul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru presa de la Chișinău.
Oficialul a mai menționat că, de la începutul pandemiei, NATO a oferit ajutor umanitar Republica Moldova pentru combaterea și prevenirea răspândirii virusului.
„Mă bucur că solicitarea Republicii Moldova către NATO de a oferi ajutor suplimentar de natură medicală într-o situație foarte dificilă a fost primită cu deschidere. Din punctul de vedere al parteneriatului NATO- Republica Moldova această pandemie este un test al solidarității. De fiecare dată la solicitarea Republicii Moldova NATO răspunde pozitiv”, a spus Mircea Geoană.
Amintim că, săptămâna aceasta, Republica Moldova a primit cea de-a doua tranșă din lotul de echipamente medicale acordat de NATO. Donația a constat în 100 de mii de măști de model FFP2, în valoare de 190 de mii de dolari. Echipamentele medicale au fost livrate Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”. În februarie, Republica Moldova a primit prima tranșă a donației constând în 25.000 de costume pentru protecție de unică folosință, în valoare de 302.250 de dolari.