„Dacă socialiștii au întrebări despre cine e responsabil de scandalul cu judecătorul corupt dispărut din centrul Chișinăului, ar trebui să se uite în oglindă”. Declarația a fost făcută de Mihai Popșoi, deputat PAS, după ce PSRM a insinuat că președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, ar fi fost implicați în operațiunea de răpire a ucraineanului Nicolai Ceaus.
„Socialiștii caută pe cine să dea vina pentru răpirea judecătorului ucrainean Ceaus, dar uită că Ministerul de Interne răspunde de ordinea publică, iar Poliția de Frontieră împreună cu Serviciul Vamal asigură securitatea hotarelor. Toată conducerea acestor instituții este formată din apropiați ai lui Igor Dodon, care nici măcar în timpul stării de urgență, având toate atribuțiile posibile, nu au fost capabili să răspundă prompt la situație”, a specificat Mihai Popșoi.
Potrivit parlamentarului, ministrul de Interne de la Chișinău nu a vrut sau nu a fost capabil să mobilizeze poliția pe urmele celor care l-au răpit pe judecătorul ucrainean.
„Mai mult, șeful poliției de frontieră Petru Corduneanu, care a figurat în dosarul 7 aprilie, a fost consilier municipal și deputat PSRM, apoi a fost „omul” lui Dodon în conducerea SPPS, nu a făcut absolut nimic pentru a securiza hotarul. Filtrele de poliție au lipsit. Grupul operativ nu a reacționat. Trecerea hotarului nu a fost restricționată. Devine tot mai clar că nu e vorba doar de neglijența, dar și de premeditare. Dacă socialiștii au întrebări despre cine e responsabil de scandalul cu judecătorul corupt dispărut din centrul Chișinăului, ar trebui să se uite în oglindă. Dacă mai caută vinovați, ar trebui să ceară socoteală acestor doi conducători cu stea în frunte”, a mai punctat Mihai Popșoi.
Amintim că judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obțină azil politic, după ce autoritățile ucrainene l-au acuzat de luare de mită în valoare 150.000 de dolari.
El a fost răpit, sâmbătă, 3 aprilie 2021, din curtea unui bloc din centrul Chișinăului, iar Ministerul de Interne al R. Moldova susține că această crimă a fost comisă de cetățeni străini, care au traversat frontiera în Ucraina.