Decizia Curții Constituționale privind posibilitatea dizolvării Parlamentului de la Chișinău a fost „rezultatul presiunilor politice asupra judecătorilor CC”. Declarația a fost făcută de socialistul Vlad Batrâncea, președintele Delegației Parlamentului R. Moldova la APCE, în cadrul unei întâlniri cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția.
Mai mult, potrivit socialistului, respectivul aviz contravine jurisprudenței CC, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019. „Implicarea Curții Constituționale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii”, a mai adăugat Batrâncea, potrivit unui comunicat al Parlamentului R. Moldova.
În cadrul aceleiași întâlniri, deputatul PSRM a mai spus că Parlamentul de la Chișinău pledează pentru un dialog instituțional transparent și corect, de pe poziții egale. În opinia sa, Președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat decizii unilaterale egoiste.
La rândul său, președintele Comisiei de la Veneția ar fi remarcat, potrivit sursei citate, că „din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău, atât către Președinție cât și către Parlament, să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens”.
Amintim că pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională în acest sens, după ce Parlamentul de la Chișinău a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.
După decizia CC, socialiștii lui Dodon au lansat o serie de atacuri la adresa magistraților Curții Constituționale, a președintelui Maia Sandu, dar și la adresa mai multor ambasadori ai statelor UE.
Ulterior, Uniunea Europeană a venit cu o reacție în acest sens, subliniind că așteaptă ca toți actorii politici de la Chișinău să respecte decizia Curții Constituționale a R. Moldova de săptămâna trecută, iar „atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile și distrag atenția de la necesitatea unor reforme reale”.