Banca Naţională a Moldovei va fi prima din regiune care va introduce o soluţie IT de ultimă generaţie cu ajutorul SUA, pentru a veni în sprijinul eforturilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, notează TVR Moldova.
Potrivit BNM, acesta va fi implementat cu sprijinul Proiectului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru transparenţa sectorului financiar în R. Moldova.
Noul sistem informaţional va creşte funcţionalitatea Băncii Naționale a Moldovei printr-un şir de funcţii avansate bazate pe inteligenţă artificială şi algoritmi de învăţare automată. Softul va permite supravegherea tuturor operaţiunilor bancare, întrucât acesta va funcţiona ca un punct unic de accesare şi vizualizare a informaţiilor conţinute în numeroase baze de date.
Analiza de risc va face posibilă detectarea activităţilor suspecte şi emiterea alertelor. Acest lucru va facilita atât identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, cât şi relevarea unor schimbări suspecte în structura de proprietate a băncilor.
Guvernatorul Băncii, Octavian Armaşu, a apreciat sprijinul acordat de USAID în cadrul proiectului menţionat şi a subliniat că implementarea noii soluţii informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova pentru a susţine dezvoltarea economică a ţării, în beneficiul întregii societăţi.
„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea şi evaluarea riscurilor inerente şi implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar sarcini importante, dar şi adevărate provocări”, a subliniat acesta.
Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a apreciat eforturile BNM de a-şi consolida capacităţile de prevenire şi combatere a infracţiunilor financiare şi de asigurare a transparenţei acţionariatului băncilor.
De asemenea, directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro, şi-a exprimat satisfacţia faţă de oportunitatea „de a lucra umăr la umăr cu o echipă de profesionişti dedicaţi care ne-au ajutat în acest proces complex de schiţare a cerinţelor tehnice, pornind de la specificul şi realităţile sectorului financiar din Republica Moldova”.