Monopolul creat pe piața energiei electrice este un cerc vicios și reprezintă schema care a ajutat Kremlinul să impună un regim autoritar în regiunea transnistreană. Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Tofilat, consultantul pe politici în energetică la Președinția Republicii Moldova, care a subliniat că situația nu se va schimba până când autoritățile de la Chișinău nu vor asigura o piață concurențială.
„Nu putem vorbi despre liberalizare atât timp cât avem, practic, o singură sursă de procurare a energiei. Bun. Sunt două. Mai este și piața ucraineană, dar trebuie să ținem cont că din 5 linii de interconexiune cu Ucraina, patru trec prin stația de transformare a Centralei Electrice de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Aceasta, vă dați seama, funcționează pe gaz și ne majorează datoria la gaz pentru că transnistrenii nu plătesc gazul”, a explicat Sergiu Tofilat într-un interviu pentru presa de la Chișinău.
Sursa a mai adăugat că pentru a redresa situația trebuie construite liniile de interconexiune cu România, iar legislația în vigoare trebuie să suporte anumite modificări. „Trebuie să excludem poziția dominantă la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Atunci când nu plătești gazul, evident că nimeni nu poate să concureze cu tine. (…) Atât timp cât noi nu avem alte surse de energie și depindem de Centrala de la Cuciurgan, nu poate fi vorba despre liberalizare”, a spus consultantul prezidențial.
Totodată, fiind întrebat despre ce se întâmplă cu plățile la gaz, el a remarcat că în regiunea transnistreană sunt două companii: una care este filiala Moldovagaz și se numește Tiraspol Transgaz. „Patrimoniul ei a fost luat abuziv de autoritățile din regiunea transnistreană și transmis la o companie creată de transnistreni: Tirapol Transgaz Pridnestrovie”.
„Acum Tiraspol Transgaz vinde acest gaz consumatorilor locali din Transnistria. Cel mai mare consumator, evident, este Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ei vând gazul ăsta la un preț subsidiat – 20-30% din costul real și toți banii pe care îi încasează, îi transferă pe un cont special, așa-numitul „cont special de gaze”, și de acolo pleacă direct în bugetul separatist”, a punctat Tofilat.
Consilierul prezidențial a mai subliniat că banii pentru gazul folosit la producerea energiei electrice nu mai ajung în bugetul autorităților constituționale, dar rămân la separatiști.
„Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan, ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist. Și noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii. Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional R. Moldova, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii”, a mai punctat Sergiu Tofilat.