Suntem o parte a națiunii române, iar locul și rolul nostru este alături de România. Declarația a fost făcută de Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia și reprezentat al Mișcării Politice Unirea din R. Moldova.
Potrivit liderului USB, există o parte dintre cetățenii Republicii Moldova și o parte dintre politicieni care consideră că, după 200 de ani de ocupație rusească și deznaționalizare, moldovenii au devenit o națiune, transmite TVR Moldova.
„Această națiune moldovenească este promovată. Mulți vor să ajungă și să rămână pe veci moldoveni. Compromisul până la extremism este limba română, pentru că deja este rușinos și la Chișinău să mai spui că vorbești limba moldovenească. Și trebuie să recunosc că inclusiv în marile cancelarii europene se vrea ca în această parte a Europei să existe liniște și această mică „națiunea moldovenească” să prindă contur. Nu sunt de acord cu acest lucru. Noi nu suntem națiune. Noi suntem o parte a națiunii române, iar locul şi rolul nostru este alături de România. Asta nu înseamnă că noi nu putem să ajungem în UE separat de România, dar locul nostru este acolo”, a mai punctat Valeriu Munteanu.
La rândul său, Cristian Diaconescu, președinte al Partidului Mișcarea Populară din România, fost ministru de externe de la București, l-a contrazis pe liderul politic de la Chișinău, în ceea ce privește interesul cancelarilor occidentale cu privire la moldovenism.
„Teoria este perfectă, aveți dreptate, dar am rezerve în ceea ce privește preocupările cancelariilor occidentale cu privire la moldovenism vs România. Nici nu îi interesează. Din păcate, din multe puncte de vedere și pentru mulți occidentali, Republica Moldova nu face știre”, a spus Cristian Diaconescu, care a mai precizat că pot exista probleme referitoare la acest tip de separare.
„La un moment dat, în condițiile în care coaliția europeană de dinainte și de după Vlad Filat, între Chişinău şi Kiev s-a semnat un protocol în care Ucraina se obliga să respecte drepturile minorităților moldovenești din Ucraina. Acest moldovenism, această ambiguitate, sunt distructive. Îmi dau seama de greutatea de a alege un mesaj electoral, îmi dau seama de dificultățile strategice. Dacă mâine s-ar face reîntregirea, s-ar afla trupe străine pe teritoriul NATO”, a mai adăugat Cristian Diaconescu.
Analistul politic Vlad Ţurcanu a precizat că socialiştii au fost atraşi într-o capcană în care au căzut singuri.„Ei erau primii statalişti şi, dintr-odată, din cauza unor bătălii politice pe care le-au pierdut, s-au transformat în contestatari ai instituţiilor Republicii Moldova. Ei s-au radicalizat şi asta îi descalifică în faţa propriului electorat”, a remarcat Vlad Ţurcanu.
Sursa a mai menţionat că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova nu vor să dicute pe teme ideologice. „Eu cred că este bine că socialiştii au intrat în această piele care nu le foloseşte. Cu cât mai mult se vor găsi într-o zonă marginală ca discurs, cu atât mai bine pentru Republica Moldova. Reacţia lor este una de disperare”, a spus Vlad Ţurcanu.