Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”, prin care a condamnat decizia CC cu referire la posibilitatea dizolvării Parlamentului de la Chișinău. Totodată, aceeași deputați au votat o hotărâre privind anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.
Astfel, în declarația votată de deputații PSRM și cei din Partidul Șor se menționează că Înalta Curte „ar fi fost capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale” ale judecătorilor Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova, care au constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Totodată, parlamentari mai susțin că Înalta Curte ar fi ignorat „circumstanța existenței în Parlamentul Republicii Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate”, și astfel „ar fi deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, Președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”.
Prin hotărârea respectivă, majoritatea parlamentară a anunțat că nu recunoaște avizul CC din 15 aprilie și exprimă votul de neîncredere celor trei judecători.
De cealaltă parte, deputații PAS și cei din Platforma DA au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest, iar fracțiunea PDM a calificat această hotărâre drept „atac la independența Curții Constituționale”.
La scurt timp, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că au luat act de respectiva hotărâre a Parlamentului și au constatat dintr-o perspectivă strict constituțională caracterul exclusiv politic al acesteia.
„Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declarații prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova. De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului”, se arată în reacția CC.
Însă, atacul la adresa Curții Constituționale nu s-a încheiat doar cu această declarație. Ulterior, deputații lui Dodon și cei ai fugarului Șor au anulat hotărârea Parlamentului de la Chișinău din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
Amintim că pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională în acest sens, după ce Parlamentul de la Chișinău a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.
După decizia CC, socialiștii lui Dodon au lansat o serie de atacuri la adresa magistraților Curții Constituționale, a președintelui Maia Sandu, dar și la adresa mai multor ambasadori ai statelor UE.
Ulterior, Uniunea Europeană a venit cu o reacție în acest sens, subliniind că așteaptă ca toți actorii politici de la Chișinău să respecte decizia Curții Constituționale a R. Moldova de săptămâna trecută, iar „atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile și distrag atenția de la necesitatea unor reforme reale”.