Igor Dodon, liderul PSRM, a făcut un apel către președintele Maia Sandu, prin care a solicitat „să stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova” și inițierea de urgență a consultărilor pentru depășirea crizei politice.
În acest sens, liderul socialiștilor a venit cu mai multe propuneri printre care „inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială”, dar și stabilirea de comun acord a datei alegerilor parlamentare anticipate, „imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură”.
Pe lângă acestea, Igor Dodon a mai propus și „adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri”.
De asemenea, liderul PSRM a încercat să se dea preocupat și de criza economică și cea pandemică, dar și de reforma constituțională din R. Moldova.
„4. Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.
5. Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției”, a mai punctat Igor Dodon.
De cealaltă parte, Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, a subliniat că formațiunea pe care o conduce nu are ce discuta cu uzurpatorii. „Astăzi, acest penal, hoț și fricos, Dodon, ne-a chemat la dialog… Ceea ce au făcut ei este direct uzurparea puterii în stat. Cu orice preț se țin de putere. Noi nu avem ce discuta cu penalii, noi nu avem ce discuta cu uzurpatorii”, a declarat liderul interimar PAS.
Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”. Totodată, aceiași deputați au votat o hotărâre privind anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.
Ulterior, în timp record și fără concurs, Boris Lupașcu, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova, a fost numit de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR în funcția de judecător la CC. Însă, Curtea Constituțională a suspendat respectivele proiecte votate de majoritatea PSRM – Șor.
Mai mult și Maia Sandu, președintele R. Moldova, a anunțat că deciziile votate vineri în Parlamentul de la Chișinău sunt neconstituționale și a solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile respective sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat
Toate acestea se întâmplă după ce pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a R. Moldova a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.