Clădirea Circului din Chişinău va fi reparată capital prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Procedura de reabilitare a arenei mari a Circului a demarat prin intermediul acestui program în anul 2019, anunţă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), potrivit mold-street.com.
Astfel, până în prezent, la implementarea proiectului de reparaţie capitală a edificiului Circului din Chişinău s-a realizat raportul expertizei tehnice a clădirii, a fost selectată compania străină pentru elaborarea proiectului de execuţie a lucrărilor de reparaţie capitală şi au fost identificate opţiunile de multifuncţionalitate a arenei mari a circului, pentru a putea fi desfăşurate şi alte activităţi culturale şi de agrement decât spectacole de circ.
Proiectul se află la etapa de finalizare, iar săptămâna aceasta ar urma să fie discutat şi în cadrul Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, astfel ca specialiştii din domeniu să se expună şi să propună soluţii optime pentru ca proiectul să poată fi definitivat.
Valoarea estimativă a lucrărilor de reparaţie capitală a clădirii Circului din Chişinău a fost estimată la peste 9 milioane de euro. În acest an, era prevăzută alocarea a peste 1,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru lucrările care ar urma să înceapă în luna iunie. Circul din Chişinău ar putea fi redeschis pentru public către sfârşitul lui 2021.
Edificiul Circului din Chişinău a fost inaugurat în anul 1981, având cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova în formă de amfiteatru, cu o capacitate de 1.900 de locuri şi arenă cu diametrul de 13 metri. Începând cu anul 2014, după o pauză de aproximativ 10 ani, Circul din Chişinău şi-a reluat activitatea prin relansarea spectacolelor de circ şi inaugurarea arenei mici.
Cea de-a cincea etapă a Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii” a fost lansată în ianuarie 2019 şi are un buget de circa 10,7 milioane euro.
Potrivit PNUD, în cadrul acestui program, Cetatea Bender şi Circul din Chişinău au beneficiat de expertiză tehnică de înaltă calitate, precum şi de servicii de proiectare tehnică. Pregătirile pentru lucrările de conservare şi restaurare sunt în curs.
De la iniţierea Programului în anul 2009, peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost renovate şi dotate cu echipament, printre acestea: case de cultură, centre medicale, complexe sportive, şcoli şi grădiniţe etc.