Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, propunere venită din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Astfel, numărul lor rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Deși la ultimele alegeri prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie, venite din partea Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene care cerea deschiderea a 190 de secții de votare.
Dorin Chirtoacă a transmis un mesaj celor din diaspora, catalogând decizia CEC drept o insultă și o batjocură aduse diasporei de autoritățile statului.
„Comisia Electorală Centrală, în mod ilegal și abuziv, a micșorat numărul secțiilor de votare pentru diaspora de la 190 la 140 de secții, prin aceasta vrând să împiedice participarea celor din diaspora la alegeri. Scopul este să nu fiți la fel de mulți ca la alegerile prezidențiale, să nu puteți contribui mai mult la hotărârea soartei R. Moldova. Totuși, să veniți la vot, să găsiți modalitatea prin care să veniți și la cele 140 de secții, iar pentru cele 50 de secții pe care au refuzat să le deschidă peste hotare să găsiți modalități pentru a mobiliza rude de acasă. Să nu dăm nicio șansă crimei organizate, mafiei lui Dodon-Plahotniuc-Șor-Usatîi și toți ceilalți”, a spus acesta, subliniind că AUR se va opune legal acestui abuz.
De asemenea, și președintele Maia Sandu a criticat decizia luată, somând CEC să-și reviziuască decizia.
„Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului și a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secții de votare în afara țării. Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia – să respecte legea și să asigure dreptul la vot. Încercarea de a bloca votul oamenilor și de a salva pielea hoților Dodon-Plahotniuc-Șor nu va trece!”, a precizat șefa statului.
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.
Spre exemplu, confrom regimului Dodon-Șor-Voronin, cei din Marea Britanie merită doar 7 secții de votare, iar cei din Rusia 17. Cifrele arată că în Marea Brianie s-au înregistrat în prealabil 16175 și la precedentele alegeri au participat 26408. În Rusia, se dau 17secții de votare pentru că s-au înregistrat în prealabil 7308iar la alegeri au venit 14068.
De asemenea, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din zona separatistă nistreană municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a decis organizarea a 44 secții de votare, comparativ cu 139 în străinătate.