„O tăcere s-a lăsat la Chișinău, la Bruxelles, la Berlin și Washington după răcnetul Moscovei la adresa Republicii Moldova, iar tăcerea, după cum spun rușii, e semn de accept”. Afirmația a fost făcută de analistul politic Nicolae Negru, care a comentat recentul proiect de declarație a Dumei de Stat, care acuza Chișinăul și Kievul de intenția de a „bloca și strangula” regiunea transnistreană.
Potrivit editorialistului, deși tot declară că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, Moscova se opune cu înverșunare controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.
„De ce își bagă nasul unde nu-i fierbe oala, fiind vorba de o chestiune legitimă a două state suverane? Fiindcă în felul acesta, cu ajutorul Ucrainei, Republica Moldova controlează intrările și ieșirile de pe teritoriul său și anulează „statalitatea transnistreană”, o transformă într-o ficțiune. Dintr-odată se descoperă că separatismul transnistrean nu e viabil, că se ține pe „indulgența”, dacă nu complicitatea Chișinăului și, firește, pe cheltuiala Gazpromului. Conflictul devine irelevant, fără „statut special”, fără „pași mici”, dacă Rusia lasă în pace Republica Moldova și nu finanțează separatismul. Dar cine să-i spună, dacă multstimații premieri și cancelari europeni aspiră să obțină joburi la Gazprom?”, a subliniat Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Totodată, analistul politic a mai remarcat că prin declarația Dumei de Stat, adoptată în ziua când Putin se întâlnea cu Biden, Chișinăului i s-a interzis să facă „declarații destructive și iresponsabile” și să întreprindă acțiuni îndreptate spre „subminarea actualului format al operațiunii pacificatoare”, ceea ce înseamnă să nu mai pomenească despre retragerea trupelor ruse de pe Nistru și să nu mai propună o misiune de pacificare civilă, sub egida ONU.
„Duma de Stat consideră că autoritățile Republicii Moldova pun în pericol „securitatea și bunăstarea cetățenilor Federației Ruse și a compatrioților ruși (sic!) din Transnistria” și lucrul acesta este legat de „criza politică internă apărută în procesul alegerilor prezidențiale din 2020, însoțită de imixtiunea fățișă a României, SUA și altor state occidentale, criză care se adâncește odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie”. Impresia e că proiectul declarației deputaților ruși a fost scris de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea. Plângându-se că nu este tratată corect de Occident, Rusia nu se sinchisește de sentimentele statelor din jurul său.
De menționat că în textul adoptat unanim de deputații Dumei de Stat nu se conține amenințarea din textul proiectului, dar acesta, difuzat de TASS cu o zi înainte, și-a făcut efectul și nu mai era nevoie să fie repetat: premierul interimar Ciocoi a înțeles mesajul și s-a executat imediat: a mai amânat încă o dată „pentru ultima dată”, până la 31 decembrie 2021, termenul aplicării legii din 2017 privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană.
Moscova își dorește „pași mici”, care duc în direcția dorită de ea. O tăcere s-a lăsat la Chișinău, la Bruxelles, la Berlin și Washington după răcnetul ei la adresa Republicii Moldova. Iar tăcerea, după cum spun rușii, e semn de accept”, a mai menționat Nicolae Negru.
Amintim că recent Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei privind o așa-zisă blocadă impusă regiunii transnistrene prin introducerea, de la 1 iulie, a controlului vamal comun la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene Cuciurgan și prin interdicția intrării în Ucraina, începând cu 1 septembrie, pentru mașinile cu numere transnistrene. În context parlamentarii ruși au amenințat Republica Moldova, subliniind că „Rusia nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenunchiați”.