Ultima tranşă din ajutorul umanitar de 6.000 de tone de motorină va ajunge astăzi la Agenţia Rezerve Materiale de la Chișinău. Cele peste o mie de tone de combustibil vor fi disitribuite imediat fermierilor basarabeni care au fost afectaţi de seceta din 2020, iar între timp agricultorii care au primit deja motorina donată de România s-au şi apucat de treabă pe câmp, anunță TVR Moldova.
Petru Sava din satul Cucoara, raionul Cahul, este unul dintre cei care a primit 550 de litri de motorină din ajutorul umanitar oferit de România. Agricultorul deţine 50 de hectare pe care le-a cultivat cu lucernă, porumb şi floarea soarelui. Combustibilul îi este de mare ajutor pentru recoltarea culturilor, dar şi la pregătirea pământului pentru anul viitor. În 2020, fermierul a avut pierderi mari din cauza secetei.
„Motorina românescă o aşteptam ca pe oxigen dacă să spunem sincer. Seceta din anul trecut a paralizat agricultura la 80 la sută. Am intrat în credite în bancă şi respectiv o problemă mare era că a început să se majoreze motorina la noi, de la 13,90 la moment avem 17 și ceva”, a spus bărbatul.
Şi fermierul Gheorghe Moldovan a cultivat 138 de hectare de teren. Ajutorul oferit de statul român este pentru el ca un colac de salvare.
„Mulţumim României că ne-au ajutat cu motorina care ni s-a repartizat- 629 de litri. Suntem mulţumiţi, dar e oleacă cam scump acum, dar cu motorina cu care ne-au ajutat acum suntem mulţumiţi că e la timp înainte de a strânge recolta şi eu cred că o să ne descurcăm”, subliniază agricultorul.
Mulţi dintre agricultorii basarabeni s-au împrumutat de la bănci pentru a face faţă cheltuielilor după un an secetos. Carburantul oferit de România este o mână de ajutor pentru agricultura Republicii Moldova.
Potrivit Agenţiei Rezerve Materiale, 807 agricultori din Republica Moldova au primit carburant din donaţia făcută de statul român. Agenţia a primit până acum 5.000 de tone de motorină, iar încă 1.000 de tone vor ajunge foarte curând în rezervoarele utilajelor fermierilor basarabeni.