Basarabia este o parte a sufletului românesc care are nevoie să se întoarcă acasă. Declarația a fost făcută de senatorul Claudiu Târziu, care a participat duminică, 27 august 2021, la o acțiune de comemorare a victimelor ocupației sovietice, desfășurată în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
„Ieri am sărbătorit drapelul național, mâine ne vom plânge morții care au căzut pentru Basarabia și nu doar pentru Basarabia. Vom plânge ziua în care ne-a fost răpită de la trupul țării aceasta frumoasă parte de țară și vom jura să o luăm înapoi, pentru că nu este vorba despre o bucată de pământ, nu este vorba despre o moșie cu care vrem să ne îndestulăm, este vorba despre o parte a sufletului românesc care are nevoie să se întoarcă acasă”, a subliniat parlamentarul de la București.
Totodată, sursa a mai amintit că la 26 iunie a fost sărbătorită ziua drapelului românilor, ticolorul care flutură aici ca și dincolo de Prut.
„Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălţi, a dat o interpretare superbă celor trei culori ale drapelului și o voi reda: albastrul este culoarea cerului, dar este și culoarea Maicii Domnului. Galbenul este culoarea Lui Hristos, Lumina cea neînserată, Răsăritul cel de Sus, promisiunea învierii noastre în veac. Iar Roșul este sângele martirilor Bisericii și al eroilor noștri naționali. Nicicând nu trebuie să uităm de jertfa lor, pentru că este singura pe care s-a clădit ceva durabil la meridian românesc”, a mai punctat Claudiu Târziu.
Potrivit senatorului, istoria poporului român este o luptă nesfârșită. „Și astăzi, suntem într-o luptă pentru a ne păstra identitatea de neam, suntem într-o luptă pentru a aduce între hotarele aceluiași stat teritoriile locuite de români. Suntem într-o luptă pentru a aduce românitatea și România între cele mai mândre națiuni ale lumii. Ne luăm curajul de la modelele de vitejie din istoria noastră, ne rugăm la Sfinții noștri, la Hristos Domnul și la Maica Domnului să ne ocrotească, să ne dea inima cea bună pentru a răzbi acestui război neîntrerupt care nu este menit decât căpătării unei liniști, a păcii desăvârșite. Sfințenia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt să ne fie model, precum și vitejia lui să ne fie pildă”, a mai subliniat parlamentarul de la București.