În perioada 11-16 octombrie, la Chişinău s-au sărbătorit Zilele Târgoviştei. La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţi ai autorităţilor locale din capitala Republicii Moldova, cât şi oficiali ai culturii dâmboviţene. Basarabenii au primit din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi a Primăriei Târgovişte o placă jubiliară, dar şi diplome şi insigne celor prezenţi la festivitate. La baza relaţiilor bune dintre cele două oraşe a stat colaborarea dintre Societatea Scriitorilor Târgovişteni şi Uniunea Scriitorilor Basarabeni. „Momentul a fost emoţionant. Prin această colaborare se doreşte dezvoltarea relaţiilor profesionale culturale şi nu numai”, spune Carmen Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”, care a fost prezentă la eveniment.
Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” este una dintre puţinele biblioteci din România care au filială şi peste hotare. Biblioteca Publică „Târgovişte” din Chişinău a fost fondată în urmă cu 15 ani, pentru ca locuitorii Republicii Moldova să aibă acces la literatura românească şi, în special, la cea dâmboviţeană. În acest moment, colecţia conţine 29.114 de publicaţii din toate domeniile, mare parte din ele fiind donate de târgovişteni. „Biblioteca noastră are o contribuţie mare la popularizarea literaturii române şi universale şi pune la dispoziţia publicului cititor din Republica Moldova o bogată colecţie de cărţi şi periodice”, mai spune Carmen Vădan.
Vineri, reprezentanţii bibliotecii judeţene s-au aflat la Chişinău, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate a Bibliotecii Publice „Târgovişte”, pentru a le oferi basarabenilor 620 de cărţi din diverse domenii, donate de târgovişteni în ultima lună. „În fiecare an facem o campanie de donaţii de cărţi pentru a le duce la Chişinău. Este singura bibliotecă din Republica Moldova unde se pot găsi atât de multe cărţi în limba română, majoritatea fiind în rusă acolo”, spune aceasta. Cele mai multe publicaţii sunt din domeniile beletristică, socio-politic, bazele generale ale cunoaşterii şi culturii, critică literară, ştiinţe exacte, management şi informatică.
Bibliotecarii spun că basarabenii primesc cu bucurie cărţile oferite de târgovişteni, pentru că mare parte dintre cărţile care se găsesc în bibliotecile din Chişinău sunt în limba rusă. „De serviciile şi ofertele filialei din Chişinău beneficiază peste 6000 de utilizatori activi, iar rezultatele obţinute ne dau dreptul să afirmăm că lectura rămâne pentru chişinăueni instrumentul prioritar în formarea iniţială şi profesională, în modelarea şi formarea aptitudinilor”, spun reprezentanţii Bibliotecii Judeţene din Târgovişte. Cetăţenii Republicii Moldova fie pot împrumuta cărţile la domiciliu, fie le pot citi în sala de lectură. De asemenea, filiala din Chişinău oferă şi servicii informaţionale pentru utilizatorii individuali şi în grup, dar şi informaţii la distanţă.
Oraşele Târgovişte şi Chişinău sunt înfrăţite din anul 1999.