Trei laboratoare, o hală de mecanizare și un amfiteatru de la Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova vor fi renovate, după ce instituția a beneficiat de o finanțare în valoare de 2 milioane de euro din partea UE și a Băncii Europene de Investiții, prin proiectul Livada Moldovei.
Lucrările sunt încheiate în proporţie de 60%, iar odată cu finalizarea procesului de modernizare, studenţii vor beneficia de condiţii europene de studiu în timpul orelor practice, având acces la o gamă largă de analize şi cercetări care vor putea fi efectuate în domeniu, notează TVR Moldova.
În cadrul proiectului au fost preconizate lucrări în Laboratorul de horticultură, cel de analiză a solului, precum şi în Laboratorul de pomicultură, unde s-a cumpărat mobilier nou, elemente din sticlă, echipamente și reactivi chimici. Totodată, este preconizată construcţia unei sere didactice.
„Deja au fost dotate Laboratorul de horticultură şi cel de analiză a solului cu mobilier şi utilajul care a fost solicitat. Mai rămâne deja să finalizăm reparaţia aulelor şi laboratorul de la Facultatea de Inginerie Agrară şi Transport Auto. Practic, dotări de aşa nivel, la nivel de facultate, la nivel de universitate au fost cu foarte mulţi ani în urmă. Evident, se simte o motivaţie şi din partea studenţilor, şi din partea colegilor mei, a colaboratorilor, şi a mea personală de a face lucrări, analize nemijlocit acasă, să spunem aşa, în cadrul facultăţii”, a declarat Gheorghe Nicolaescu, decan al Facultăţii de Horticultură a Universităţii Agrare de Stat din Moldova.
În cadrul laboratoarelor modernizate, studenţii vor putea efectua cercetări detaliate pentru mai multe produse horticole, cum ar fi fructe, pomuşoare, legume, struguri şi vin. Va fi posibilă determinarea reziduurilor de pesticide în produsele de origine vegetală, a umidităţii totale şi a materiei uscate în seminţe, fructe, legume sau pomuşoare, analizarea acidităţii vinului, a conţinutului de zahăr, precum şi determinarea conţinutului de substanţe fenolice. Toate acestea le vor permite studenţilor să acumuleze cunoştinţe, precum şi competenţe practice care, în viitor, vor aduce beneficii întregului sector horticol.
Până în prezent, în cadrul proiectului Livada Moldovei al Băncii Europene de Investiţii, 10 instituţii de învăţământ care pregătesc specialişti în domeniul horticol au beneficiat de finanţări de circa 11,4 milioane de euro.