Preasfintitul Părinte Veniamin a oficiat la Stoianovca, în Raionul Cantemir, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru victimele deportărilor staliniste. Au fost pomeniți nominal și ostașii care au luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupație sovietică și au căzut pe linia frontului care trecea prin Stoianovca.
Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la luptele de la Cania, Stoianovca și Țiganca, precum și de la primul val de deportare a românilor basarabeni în lagărele de muncă forțată din Siberia și Asia Centrală.
Slujbele au fost urmate de o conferință pastoral-misionară în care s-a vorbit despre tematica Anului omagial și comemorativ 2021 și despre victimele deportărilor staliniste.
În contextul Anului omagial 2021, Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud a vorbit despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române printre românii de peste granițele țării. Ierarhul a subliniat și necesitatea aducerii în actualitate a paginii de istorie basarabeană referitoare la deportări.
Dr. Ion Ghilețchi, Prorectorul Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, s-a referit la cele trei valuri de deportări din Basarabia în perioada comunistă și la greutățile prin care au trecut cei peste un milion de basarabeni după al Doilea Război Mondial.
În finalul conferinței, Părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos, aflat în vizită în eparhie, le-a vorbit celor prezenți despre Ortodoxia din Grecia și activitățile misionare ale monahilor athoniți în Africa.
În contextul proclamării Anului omagial 2021 în Patriarhia Română, în Episcopia Basarabiei de Sud au avut loc mai multe conferințe în care au fost evocate activitățile desfășurate de ierarhi și clerici din Patriarhia Romană pentru păstrarea identității etnice, lingvistice, religioase și culturale.