Mihai Ghimpu, fostul lider al Partidului Liberal, cel care a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010, a venit cu un mesaj de ziua regretatului poet, scriitor, publicist și academician, Nicolae Dabija.
„Astăzi, 15 iulie, maestrul ar fi împlinit 73 de ani… Și dacă nu l-ar fi răpus nemilosul Covid, ar mai fi trăit încă mulți ani la rând, bucurându-și admiratorii cu noi creații. Căci la cei 72 de ani ai săi, era un bărbat puternic, plin de viață, cu o mulțime de idei și proiecte de realizat. Însă moartea, venită pe furiș, ne-a lipsit de plăcerea lecturii multor versuri și romane noi, dar și de articolele, scrise cu deosebit talent și implicare emoțională, – „capul de afiș” al Săptămânalului Literatura și Arta. Acestea erau așteptate cu nerăbdare de cititori, în fiecare zi de joi, precum așteptau creștinii ziua de Duminică, ca să meargă la biserică…
Editorialele, precum Psalmii biblici, erau Psalmii de joi ai lui DABIJA: erau imnuri dedicate limbii române, Patriei noastre dragi, România, erau manifestele lui civice, incursiunile istorice, legate de tragedia neamului nostru – deportările regimului comunist și foametea organizată, regretele și speranțele legate de viitorul nedreptățitei sale Basarabii… Aceasta era forma lui de luptă și de trezire a conștiinței naționale alterate a românilor moldoveni de după sârma ghimpată, instaurată de ruși. Plecarea lui, pentru noi, românii de pe ambele maluri de Prut, dar și de pretutindeni, este o pierdere enormă, căci ne-am lipsit nu doar de un poet și un scriitor de talie universală, un valoros istoric și un redutabil pedagog (căci era – prin manualele sale, prin întâlnirile directe cu cititorii, un educator prin vocație), dar și un publicist neîntrecut și un mare luptător, promotor al Unirii RM cu Țara-Mamă, România”, a menționat Mihai Ghimpu.
Fostul președinte al R. Moldova a mai remarcat că Nicolae Dabija mereu a fost omul, care s-a aflat în prima linie a luptei pentru adevăr și dreptate, pentru libertatea și unitatea neamului românesc.
„Printre primii s-a ridicat împotriva ocupației rusești și dictaturii impuse de regimul comunist, care a asuprit și exterminat, pe timp de pace, milioane de oameni, mulți dintre ei fiind duși în Siberia, să moară în străinie… El a pledat pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, indiferent de naționalitate. A fost un tribun neîntrecut, cucerind inimile oamenilor prin cuvântările sale însuflețite, pline de adevăruri, de la mitingurile și întâlnirile cu cetățenii. A promovat zi de zi Unirea, fiind pentru întregul Neam un exemplu de iubire a istoriei noastre adevărate, a identității naționale și a limbii materne, românești. Chiar fiind hăituit de dușmani deghizați a demonstrat, că pentru el nu este nimic mai scump decât Adevărul, Neamul și Țara, căci era un om foarte curajos, cu multă verticalitate și pentru asta mereu va rămâne în memoria oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a mai spus sursa.
Totodată, Mihai Ghimpu a vorbit despre opera lui Dabija, punctând reușitele acestuia ca poet, scriitor, eseist, publicist, om politic și menționând că prin întreaga sa activitate și exemplul propriu, maestru a făcut istorie și a intrat în istorie. „Maestrul DABIJA, necondiționat, și-a pus întregul său talent în slujba Țării și oamenilor ei, dar și a libertății lor, fiind un mare patriot al Neamului, un om al muncii asidue și faptelor lipsite de teamă și echivoc. Sunt oameni, care sunt născuți doar ca să distrugă. El a fost omul vocației, care s-a zidit pe sine și a zidit viitorul, căci scrisul lui a fost ca zidirea unei biserici, a unei catedrale, – cu multă credință în tradiție, valori, cultură și credința în Cel de Sus. Și asta, pentru că nu și-a trădat străbunii, el fiind nepotul arhimandritului Serafim Dabija, duhovnicul român, căruia i s-au pierdut urmele, în 1947, în Gulagul înghețat. Chiar dacă unora nu le place, regretatul poet și scriitor Nicolae DABIJA a fost, este și va rămâne o mare personalitate a timpurilor noastre. Și las-să încerce cei, cărora nu le place, să facă mai mult, decât a făcut el! Și cine a făcut mai mult decât el?…”, a mai adăugat sursa.
Potrivit lui Mihai Ghimpu, Nicolae Dabija este unicul scriitor la ziua de azi, care a reușit prin intermediul celor doi eroi ai săi – Mihai și Maria – să evoce tragedia românilor moldoveni din Basarabia, după ocupația Rusiei bolșevice din 1940, calvarul deportărilor în Siberia și suferințele oamenilor nevinovați, căzuți în acest malaxor inuman.
„Și nu doar atât. Tabloul epocii, prin teroarea unui regim neomenesc, este o odă oamenilor adevărați, care și-au păstrat sentimentele și devotamentul chiar și în cele mai îngrozitoare împrejurări, rămânând ființe cu demnitate. E o odă acelei generații verticale și un îndemn pentru actuala generație, să nu uite și să nu ierte. Căci, dacă uităm această tragedie, istoria se poate repeta… Romanul Tema pentru acasă este tradus în cele mai importante limbi ale lumii, are peste o sută de mii de tiraje doar în RM și România, fiind unul dintre cele mai căutate și citite romane ale timpurilor noastre. Nu în zadar, criticii literari din SUA și Germania l-au definit drept „o lucrare genială”. Astfel, la 26 ianuarie 2018, pentru romanul Tema pentru acasă (Devoir à render), Nicolae DABIJA a fost ales membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Franța. Avea mare dreptate Maestrul când spunea, că „în preajma cărților, timpul încetează să curgă”. Mai este un adevăr și în alte vorbe de-ale Maestrului DABIJA: „Am încercat să promovez de-a lungul tuturor zilelor mele binele, adevărul, dragostea, credința în Cel de Sus și în tot ce e frumos. Iar rezultatul eforturilor mele este enorm: semenii mei n-au reușit să mă schimbe”. Este o constatare ironică, mai ales în contextul actual. Căci nici el, cu eforturile sale intelectuale imense, n-a ajuns să schimbe radical mentalitatea îndoctrinată de sute de ani de ocupație a semenilor săi. O singură viață de Om, după cum se vede, e prea scurtă pentru un asemenea lucru… În încheiere, aș mai spune cu tristețe: este o mare nedreptate cerească, că Nicolae DABIJA n-a ajuns să-și vadă visul împlinit, – Unirea RM cu România. Ar fi fost minunat să trăiască măcar o zi în Țara, pe care a iubit-o ca pe mama sa și pentru care a luptat și a muncit cu dedicație întreaga viață…”, a mai spus fostul președinte al R. Moldova.
Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia și a trecut la cele veșnice pe 12 martie 2021, fiind răpus de noul coronavirus. Regretatul scriitor a fost înmormântat pe 15 martie, la Cimitirul Central din Chișinău.