Micile vinării din Republica Moldova au făcut o vizită de studiu pentru a învăța despre producerea vinurilor organice. Acest lucru a fost posibil datorită Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova și cu sprijinulProiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, notează Moldpres.
Astfel, vinificatorii din Republica Moldova pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața Uniunii Europene, care, în ultimii şapte ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an.
Vizita s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din R. Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produce vinurile Equinox, unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.
Vinăria dispune de 6,5 hectare într-o zonă cu tradiții de vinificație în sud-estul Moldovei și produce vinuri organice din 2013, după ce a parcurs o perioadă de conversie de trei ani. În prezent, vinurile sunt certificate drept organice atât de organele de certificare naționale, cât și de cele europene, ceea ce îi permite vinificatorului să exporte vinurile sale în Europa și Asia.
„Toate operațiunile de îngrijire a plantației de struguri implică tratamente cu produse biologice certificate și lucrări manuale. Punem accentul pe înierbarea naturală, care permite crearea unui mediu echilibrat și divers ce compensează lipsa tratamentelor cu substanțe sistemice”, susţine vinificatorul Constantin Stratan.
Potrivit Dianei Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM, nișa vinurilor organice este în dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în această nișă, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale.
„Piața europeană consumă circa 80% din vinurile organice, ceea ce reprezintă o oportunitate atractivă, în special pentru micii producători de vinuri. Actualmente, în Republica Moldova, Crama Domnească este singurul producător de vinuri certificate organic, iar acest succes poate inspira alți antreprenori să aplice practici de viticultură rezonabilă și producere sustenabilă”, a subliniat aceasta.
Potrivit experților, piața vinurilor organice este într-o continuă creștere în ultimii ani, catalizată inclusiv de efectele pandemice Covid-19, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura ecologică.