Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ținut astăzi un discurs în fața deputaților de la Chișinău, în cadrul ședinței de constituire a noului Parlament.
Astfel, șeful statului a transmis noilor parlamentari viziunea și așteptările sale asupra muncii pe care aceștia urmează să o facă în următorii patru ani.
În acest sens, Maia Sandu a vorbit despre necesitatea unei revoluții în modul de conducere în Republica Moldova, în care cetățeanul să fie pus în primul rând.
„Astăzi, la mai bine de șapte luni de când am devenit Președintele Republicii Moldova, vin în fața Parlamentului pentru prima dată. Mă bucur că o pot face într-un Parlament nou și legitim, care va avea o majoritate onestă și reformistă, și care ia locul unui Legislativ care a scos la iveală tot ce a fost mai corupt și mai imoral în politica moldovenească. (…) Republica Moldova împlinește în curând 30 de ani. După atâtea eșecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toți oamenii, nu pentru găști care s-au folosit de încrederea cetățenilor ca să-și adune averi nemeritate și să-și subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”, a declarat președintele R. Moldova.
De asemenea, Maia Sandu s-a referit și, de această dată, la lupta cu corupția, subliniind că noului Parlament îi revine un rol important în acest sens.
„Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare.
În lupta cu corupția, Parlamentului îi revine un rol foarte important. Legislativul are datoria să adopte legi clare pentru prevenirea și combaterea corupției. Noul Legislativ trebuie să corecteze urgent legile ticluite anterior care au legalizat schemele de corupție. Votul de pe 11 iulie trebuie să fie auzit și de cei care trebuie să stea la straja legii – de judecători și procurori. Acest vot masiv pentru agenda de combatere a corupției vă privește în modul cel mai direct. Oamenii cer dreptate. Oamenii vor stat de drept. Reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat”, a punctat președintele R. Moldova în discursul său.
Totodată, Maia Sandu a mai remarcat că dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă bine plătite sunt obiectivele majore ale guvernării, subliniind că Republica Moldova ar trebui să fie mai mult decât un stat al muncii ieftine.
Amintim că astăzi, la Chișinău, a avut loc ședința de constituire a Parlamentului R. Moldova. În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în Parlamentul de la Chișinău au acces trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea 63 de mandate de deputat, urmat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – cu 32 de mandate și Partidul „Șor”, care s-a ales cu 6 mandate de deputat.