Republica Moldova și-a asumat o sarcină pe care nimeni din afara UE, ca stat, nu a reușit s-o facă până în acest moment. Declarația a fost făcută de Dan Dungaciu, analist politic de la București, care a atenționat că primii pași ai viitoarei guvernări de la Chișinău trebuie să fie axați pe tragerea la răspundere penală a mai multor funcționari publici, în caz contrar, așteptările oamenilor se vor transforma în dezamăgiri.
„Reformarea unei clase politice, lupta împotriva corupției, dezvoltare, modernizare, etc., sunt lucruri care nu s-au mai făcut în fostul spațiul URSS, fiind în afara Uniunii Europene. Cel puțin în ultimii 30 de ani, nu există o dovadă ca aceste lucruri pot fi realizate fiind în afara UE, adică făcând o europenizare fără integrare. Ar fi pentru prima dată când un stat ar reuși să facă așa ceva. Toate statele care au reușit câte ceva în lupta pentru prosperitate, în lupta împotriva corupției, sunt state care s-au integrat în UE și în NATO. De aceea, acesta este un experiment și R. Moldova își asumă, prin doamna Maia Sandu și toată verticala puterii, provocarea respectivă”, a declarat expertul.
Astfel, Dan Dungaciu s-a referit și la provocările pe care noua guvernare le va întâmpina în procesul de reformare a sistemului, dar și la revoluția anti-corupție anunțată recent de președintele R. Moldova.
Potrivit expertului, clasă birocratică din vechiul sistem, de care Maia Sandu a anunțat că nu mai are nevoie, va încerca indirect să facă tot ce poate ca noul sistem să eșueze. În context sursa, a vorbit și despre provocarea de a găsi în R. Moldova funcționari publici care să fie și onești și competenți și a atras atenția asupra unei tensiuni care se va naște inevitabil între Președinția R. Moldova și Guvernul de la Chișinău.
„De obicei, Guvernul este cel care face, nu doar cel care spune. Sigur că din partea Președinției lucrurile se pot vedea dintr-o aură pură și radicală, dar Guvernul va avea nevoie de oameni care să fie capabili să implementeze mai multe lucruri. Pentru cetățeanul R. Moldova faptul că un lucru nu merge bine din cauza unui corupt este egal, în consecință, cu faptul că un lucru nu merge bine din cauza unui incompetent. Deci, pe cetățean nu-l interesează că lucrurile nu merg bine pentru că unii de la guvernare fură sau pentru că sunt incompetenți, e același lucru din punctul lui de vedere. Această tensiune dintre discursul președintelui care este justificabil și discursul premierul care vrea să facă lucruri va fi inevitabilă”, a mai adăugat analistul politic.
Sursa a mai remarcat că ar putea fi un exces concentrarea tuturor forțelor pe o singură problemă și anume corupția, care, de altfel, este o problemă importantă.
„Doamna Maia Sandu a avut un discurs în care a spus că singura problemă a R. Moldova este corupția. Așa cum este un exces să spui că singura problemă a R. Moldova este separatismul transnistrean sau prezența trupelor Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova, s-ar putea să fie un exces și afirmarea faptului că singura problemă a R. Moldova este corupția. Pentru că despre Federația Rusă și trupele ei de ocupație nu se mai vorbește, nici despre integrarea europeană nu se mai vorbește în discursul Maiei Sandu, ci se spune doar despre apropierea și orientarea spre UE. Nemaivorbind de faptul că nici vecinii nu sunt neapărat invocați în acest proiect. O sugestie de tipul unei universități care să fie o reprezentare a multilingvismului în R. Moldova ne sugerează o idee de viziune a națiunii civice pe care doamna Maia Sandu o împărtășește și care, în timp, dacă dezamăgirea va fi prea mare, se poate ridica ca o provocare”, a mai menționat Dungaciu.
Totodată, expertul a specificat că reformele se fac greu, iar cetățenii R. Moldova au nevoie de o confirmare imediată că nu au luptat degeaba.
„Reformele, modernizarea vin greu. UE nu dă bani fără o expertiză a Fondului Monetar Internațional și a Bănicii Mondiale. Dacă aceste instituții vor da girul, R. Moldova va primi bani. Însă, acești bani nu vor veni gratis, va trebui să se facă reforme, să se reducă aparatul birocratic, să se scadă anumite salarii. Va trebui să se facă foarte multe lucruri. Cea mai bună soluție pentru următorul Guvern este să deschidă „cutia cu capetele lui Moțoc”. Astfel încât, într-o primă instanță, să discutăm despre aceste aspecte de tip juridic și de tip revendicativ, ca după aceea să se poată face reforme. Dacă guvernul Maiei Sandu nu va pune câteva capete importante pe masă, astfel încât populația, presa să aibă ce discuta de acum înainte, și va trece direct la reforme și măsuri de austeritate, această guvernare începe greșit, pentru că modernizarea nu-și dă roadele mâine. Este nevoie de o pedeapsă radicală, populația să se uite și să spună că n-a luptat degeaba. Presa și noi să discutăm mult despre acest fapt, iar în timp să înceapă reformele economice. Dacă nu se va întâmpla asta, mă tem că, așa cum se spune în fotbal: te-ai născut talent și mori speranță. Riscăm să ratăm această oportunitate, care există în R. Moldova și pe care trebuie să o salutăm ca atare”, a declarat Dan Dungaciu pentru presa de la Chișinău.
Amintim că, luni, 26 iulie 2021, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ținut un discurs în cadrul ședinței de constituire a noului Parlament de la Chișinău, prin care a transmis noilor parlamentari viziunea și așteptările sale asupra muncii pe care aceștia urmează să o facă în următorii patru ani.
În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în Parlamentul de la Chișinău a acces Partidul Acțiune și Solidaritate cu 63 de mandate de deputat, urmat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – cu 32 de mandate și Partidul „Șor” – cu 6 mandate de deputat.