Nicolae Dunas deține, de nouă ani, o fabrică de mobilă în satul Roșu, raionul Cahul. Localnicii îi spun simplu „La Nicu”, iar acolo se fac la comandă bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare, notează TVR Moldova.
În 2021, graţie Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, fabrica lui Nicolae Dunas a fost dotată cu un compresor de aer. Cu o contribuţie personală de 32.000 lei şi un grant european în valoare de 3.960 de euro, Nicolae a reuşit să elimine o problemă serioasă din procesul de producţie al fabricii.
„Robotul de vopsit lăsa urme în procesul de vopsire a mobilierului. Am depistat că problema era în aerul care avea particule mici de praf, abur sau H2O în urma producerii. Compresorul de aer, achiziţionat în cadrul grantului, a rezolvat această problemă. Noul echipament filtrează aerul şi permite vopsirea automatizată a mobilierului fără a lăsa urme”, descrie Nicolae Dunas.
Noul echipament a uşurat considerabil munca angajaţilor săi care au trecut un curs de instruire în utilizarea noii tehnologii.
La fel, antreprenorul organizează periodic ziua uşilor deschise pentru tinerii profesionişti – elevi la şcolile de tâmplărie, tineri pasionaţi de producerea mobilei – cărora le prezintă procesul tehnologic, le face master-class-uri de producere a mobilei, şlefuire şi vopsire a lemnului. Aşa sporeşte numărul pasionaţilor de lemn, a viitorilor săi angajaţi sau concurenţi.
Nicolae Dunas are planuri frumoase de dezvoltare. El vrea să deschidă mai multe showroom-uri în țară și în străinătate.
„Planul meu e să deschid primul showroom la Galaţi în România şi altul în Republica Moldova. În România, care e o piaţă cu o capacitate mai înaltă, avem deja făcuţi paşi concreţi, avem spaţiu. În următorii trei-cinci ani, planific să deschid alte show-room-uri în Austria sau Germania, Anglia şi Spania”, mai spune antreprenorul.
Patru Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul şi Ungheni au beneficiat de granturi în valoare de 50.000 euro fiecare, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) „Lunca Prutului de Jos”, „Cişmeaua Sudului”, „Valea Halmagei” şi „Movila Măgura” au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în 2020 de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. În total, 47 de micro-proiecte de dezvoltare sunt realizate în comunităţile rurale din ambele regiuni cheie.
Iniţiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădiniţelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a fabricilor de mobilă, brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate – sunt lansate în satele din Cahul şi Ungheni cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Noile proiecte vor crea cel puţin 30 locuri noi de muncă în cele 4 GAL-uri.